Svjetska banka će osigurati 30 milijardi dolara u borbi protiv nestašice hrane

Direktor ove banke rekao je da je Ukrajini do sada isplaćeno skorto deset milijardi dolara finansijske pomoći.

Axel van Trotsenburg naglasio je apsolutnu potrebu za međunarodnom solidarnošću s Ukrajinom (Reuters)

Svjetska banka spremna je osigurati do 30 milijardi dolara za borbu protiv globalne nestašice hrane, koja je pogoršana ruskim napadom na Ukrajinu, a do sada je isplatila skoro 10 milijardi dolara finansijske pomoći obećane Kijevu, izjavio je u četvrtak izvršni direktor ove banke Axel van Trotsenburg.

Naglasio je “apsolutnu potrebu za međunarodnom solidarnošću s Ukrajinom, koja mora biti dugoročna”, rekao je on u intervjuu za Reuters tokom posjete Sarajevu, prenosi Tanjug.

Van Trotsenburg je kazao da je Svjetska banka počela pružati podršku Ukrajini ubrzo nakon ruskog napada 24. februara i da je do sada isplatila blizu 10 od 13 milijardi dolara pomoći koju je dodijelila Kijevu.

Podrška Ukrajini i susjednim zemljama

Naaveo je da ova banka također podržava Ukrajince pogođene ratom u zemlji i inostranstvu, kao i susjedne države, ali i one zemlje u razvoju van Evrope koje trpe zbog prekida izvoza ukrajinskog žita.

“To je jedan od razloga zašto je Svjetska banka spremna osigurati do 30 milijardi dolara za rješavanje problema hrane u narednih 12 mjeseci”, izjavio je Van Trotsenburg.

U izvještaju koji su u petak objavili Svjetska banka, Evropska komisija i Vlada u Kijevu navodi se da je ruski napad prouzrokovao više od 97 milijardi dolara direktne štete do 1. juna te da bi obnova Ukrajine mogla koštati skoro 350 milijardi dolara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada