SAD uskraćuje Egiptu 130 miliona dolara zbog ljudskih prava

Washington će u Egipat ipak poslati 75 miliona dolara zahvaljujući pozitivnom pomaku u vezi smanjenja broja političkih zatvorenika.

Antony Blinken potvrdio je da je Egipat napravio određene pomake u vezi političkih sloboda (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena odlučila je uskratiti 130 miliona dolara vojne pomoći Egiptu, zbog neuspjeha zemlje u zaštiti ljudskih prava, potvrdili su američki dužnosnici.

Vlasti u Kairu će ipak dobiti određeni dio iz američkog paketa pomoći, zbog smanjenja broja političkih zatvorenika.

Američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken potvrdio je da je Egipat napravio određene pomake u vezi političkih sloboda tako što je nedavno oslobodio više stotina osoba, prenosi Hina.

Desni dio Kongresa i njihovi glasači traže da se afričkoj zemlji uskrati iznos od 300 miliona dolara koji je dogovoren pod uvjetima američkog zastupničkog tijela.

Protivnici slanja pomoći Egiptu ističu brojne slučajeve kršenja ljudskih prava diljem zemlje, pod vladavinom predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija, koji uključuju mučenja i nestanke ljudi.

Godišnje 1,3 milijarde dolara za Afriku

Iznos koji je Blinken odlučio uskratiti je 10 posto od 1,3 milijarde dolara koliko se godišnje izdvaja za zemlju na sjeveroistoku Afrike.

Advokati u Ministarstvu vanjskih poslova ustvrdili su da je 10 posto najveći dio pomoći koji se Kairu može uskratiti u 2022. godini.

Washington će u Egipat ipak poslati 75 miliona dolara zahvaljujući pozitivnom pomaku u vezi smanjenja broja političkih zatvorenika, koji je ove godine manji za njih 500, koliko ih je pušteno iz zatvora.

Uz to, Kairo će dobiti još 95 miliona dolara namijenjenih za borbu protiv terorizma i jačanje sigurnosti na granicama, s obzirom da pomoć u navedenim područjima nije uvjetovana ocjenom o stanju ljudskih prava.

Izvor: Agencije