Ruska i kineska mornarica zajedno patroliraju Pacifikom

Patrole u Tihom okeanu produbljuju vojne i diplomatske veze između Moskve i Pekinga, a odnosi sa zapadnim zemljama se pogoršavaju.

Posade obiju strana provode zajedničke taktičke vježbe, koje uključuju artiljeriju i helikoptere (Reuters - Ilustracija)

Ruska i kineska mornarica provode zajedničke patrole u Tihom okeanu, saopćilo je u četvrtak rusko ministarstvo odbrane, čime se produbljuju vojne i diplomatske veze između Moskve i Pekinga dok se njihovi odnosi s zapadnim zemljama pogoršavaju.

U saopćenju ruskog ministarstva na Telegramu navodi se kako posade obiju strana provode zajedničke taktičke vježbe koje uključuju artiljeriju i helikoptere, prenosi Hina.

”Zadatak spomenutih patrola jest ojačati pomorsku saradnju između Rusije i Kine, održati mir i stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji, nadzor obala te zaštita pomorskih gospodarskih objekata dviju država”, dodaje se u saopćenju.

‘Partnerstvo bez ograničenja’

Kineski predsjednik X Jinping u četvrtak će se sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Uzbekistanu kako bi razgovarali o stanju u Ukrajini i na Tajvanu. Bit će to prvi inostrani sastanak kineskog čelnika u zadnje dvije godine.

Osnaživanje partnerstva ”bez ograničenja” između rastuće supersile Kine i zemlje bogate prirodnim resursima Rusija predstavlja geopolitički razvoj događaja na koji zapadne sile ne gledaju sa odobravanjem.

Ruski i kineski ratni brodovi svoje prve zajedničke patrole izvele su u oktobru prošle godine, u zapadnom dijelu Tihog okeana, što nije prošlo nezapaženo od strane Japana koji je njihove manevre nazvao “neuobičajenim”.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada