Putin osudio stvaranje ‘jednopolarnog svijeta’, Xi za ‘veliku silu’ s Rusijom

Pokušaji da se stvori jednopolarni svijet su poprimili jednu apsolutno ružnu formu i potpuno su neprihvatljivi, rekao je ruski predsjednik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin (desno) sastao se u četvrtak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na samitu Šangajske organizacije za saradnju (SCO), koji se održava u Samarkandu u Uzbekistanu (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak na sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom osudio pokušaje zapada da stvori “jednopolarni svijet” a Xi je Putinu rekao da Kina želi preuzeti svoju ulogu “velike sile” s Rusijom.

Putin i Xi su se sastali na samitu Šangajske organizacije za saradnju (SCO), koji se održava u Samarkandu u Uzbekistanu, prvi put od ruske invazije na Ukrajinu.

“Pokušaji da se stvori jednopolarni svijet su poprimili jednu apsolutno ružnu formu i potpuno su neprihvatljivi”, rekao je Putin kineskom predsjedniku, izvijestio AFP.

“Jako cijenimo uravnoteženo stajalište naših kineskih prijatelja po pitanju ukrajinske krize”, dodao je Putin čija je zemlja zbog invazije na Ukrajinu na udaru strogih zapadih sankcija, prenos Hina.

Peking nije ni podržao niti osudio rusku invaziju, ali je u više navrata dao podršku Rusiji suočenoj sa sankcijama.

Putin je ponovio podršku Kini u vezi Tajvana, potvrdivši politiku “jedne Kine”  i osudio “provokaciju SAD-a”, aludirajući na posjetu Tajvanu visokih američkih dužnosnika, među kojima je bila predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.

Kina želi ulogu ‘velike sile’

Xi je na skupu u Uzbekistanu Putinu rekao da Kina želi preuzeti svoju ulogu “velike sile” s Rusijom.

“Kina želi sarađivati s Rusijom kako bi preuzela odgovornost velike sile, igrati vodeću ulogu i unijeti stabilnost i pozitivnu energiju u svijetu u haosu”, rekao je Xi.

Članice SCO-a su Kina, Rusija, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Iran je dosad imao status promatrača poput Bjelorusije i Mongolije.

Armenija, Azerbajdžan, Kambodža, Nepal, Šri Lanka i Turska smatraju se zemljama partnerima SCO-a.

Tri sedmice pred početak Zimskih olipmijskih igara Putin je posjetio Xija. Tom su prilikom najavili “bezgranično prijateljstvo” između dvije zemlje i potpisali više sporazuma, posebno na području energetike.

Kina je glavni ekonomski partner Rusije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada