Parlament Španije odobrio ulazak Švedske i Finske u NATO

U Parlamentu koji ima 350 mjesta, za ulazak Švedske i Finske glasalo je 290 zastupnika, 11 je bilo protiv i 47 suzdržano.

Inicijativu je podržala Socijalistička partija, ali je njen radikalno ljevičarski partner Podemos u Vladinoj koaliciji bio suzdržan (EPA - Ilustracija)

Parlament Španije odobrio je u četvrtak navečer ulazak Švedske i Finske u Sjevernoatlantsku alijansu (NATO), uprkos podjelama po tom pitanju unutar ljevičarske Vlade, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

“Kongres je odobrio potpisivanje protokola Sjevernoatlantskog ugovora koji se odnose na pristupanje Švedske i Finske”, saopštio je Donji dom španskog Parlamenta.

U Parlamentu koji ima 350 mjesta, za ulazak Švedske i Finske glasalo je 290 zastupnika, 11 je bilo protiv i 47 suzdržano.

Još šest se čeka

Inicijativu je podržala Socijalistička partija, ali je njen radikalno ljevičarski partner Podemos u Vladinoj koaliciji bio suzdržan. Podemos, veoma kritičan prema isporukama oružja Ukrajini, nikada nije krio svoje nepovjerenje prema NATO-u.

Švedska i Finske podnijele su zahtjev za članstvo u NATO poslije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Sve zemlje članice NATO-a, njih 30, moraju dati saglasnost za prijem te dvije zemlje. Još šest država članica nije zvanično ratificiralo zahtjev, to su Češka, Grčka, Mađarska, Portugal, Slovačka i Turska.

Izvor: Agencije