Brisel predlaže suspenziju milijardi eura Mađarskoj

Forinta i obveznice su doživjeli pad vrijednosti jer su evropski zastupnici osudili Viktora Orbana zbog ukidanja prava migranata i drugih ranjivih skupina.

Mađarski premijer na udaru je Brisela zbog desničarske politike koju zastupa (Reuters)

Izvršna vlast Evropske unije preporučit će suspenziju milijardi eura namijenjenih Mađarskoj zbog problema s korupcijom, izjavila su dva zvaničnika za Reuters, što bi bio prvi takav potez protiv premijera Viktora Orbana.

Čelnica izvršne vlasti, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, rekla je u godišnjem govoru o politici u Evropskom parlamentu da će zamrznuti finansiranje za članove što šteti demokratiji te istakla korupciju.

“Moramo se boriti za naše demokratije. Želim se fokusirati na korupciju”, kazala je ona, ne navodeći posebno Mađarsku.

Tačan iznos nije naveden

Međutim, očekivalo se da će u nedjelju preporučiti suspenziju do 70 posto od 22,5 milijardi eura vrijednih kohezionih fondova namijenjenih Mađarskoj iz budžeta EU-a za 2021-27. godinu, prema zvaničnicima EU-a.

Tačan iznos nije naveden.

Mađarska forinta i obveznice doživjeli su pad vrijednosti u srijedu jer su evropski zastupnici osudili Orbana zbog ukidanja prava migranata, LGBT populacije i žena, kao i slobode medija, akademika i sudova.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada