Britanska kraljevska kruna sa 2.686 dijamanata: Simbol moći i bogatstva

Glavni dijamant na kruni brušen je od najvećeg ikada pronađenog, a imao je 3.106 karata.

Kraljevska kruna na kovčegu kraljice Elizabete II moćan je simbol kraljevskog bogatstva, veličanstva i suverenosti (Reuters)

Britanska Kraljevska državna kruna na kovčegu kraljice Elizabete II moćan je simbol kraljevskog bogatstva, veličanstva i suverenosti.

Kruna, položena na ljubičastom jastučiću, ukrašena je sa 2.686 dijamanata, 269 bisera, 17 safira i 11 smaragda koji su svjetlucali dok je kovčeg putovao od Buckinghamske palate do dvorane u opatiji Westminster gdje se nalazi na izdignutom postolju.

Kovčeg je bio ispraćen vojnicima u grimiznim svečanim odorama.

Kruna je bila naručena za krunidbu Elizabetinog oca, kralja Grorgea VI 1937, a ona ju je nosila na svojoj krunidbi 1953. te ovjekovječena na slavnom portretu.

Kruna se također nosi tokom godišnje svečanosti kojom se obilježava početak rada parlamenta, a s ostalim dragocjenim draguljima je pohranjena u znamenitoj Londonskoj kuli (Tower of London).

Druga kraljevska kruna, sv. Edwarda, napravljena je 1661. od čistog zlata za krunidbu kralja Karla II.

Koristi se isključivo u trenutku krunidbe jer je preteška za nositi. Teška je dva kilograma, duplo više od Kraljevske državne krune.

Preteška za nositi

Kraljica se jednom našalila da je čak i kruna preteška te da bi vam, ako pogledate dole, “mogao puknuti vrat”.

“Na sreću, moj otac i ja smo imali tako oblikovanu glavu da kada je jednom stavite ona se ne miče”, rekla je Elizabeta II za BBC 2018, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

S obzirom na težinu, prestala je krunu nositi prilikom početka rada parlamenta kada je ušla u 90. godinu života. Umjesto toga, kruna se nosila na jastučiću.

Glavni dijamant na prednjem dijelu se naziva Cullinan II. Brušen je od najvećeg dijamanta ikada pronađenog u Južnoafričkoj Republici 1905. Pronađen je u rudniku Premier Mine u gradu Cullinanu u Južnoj Africi. Imao je 3.106 karata (621 gram).

Cullinan je razlomljen na devet velikih brušenih dijamanata i mnogo malih. Najveći brušeni dijamant nazvan je Velika zvijezda Afrike (Cullinan I) i ima 530 karata (106 grama). Nalazi se na vrhu engleskog kraljevskog žezla.

Drugi po veličini komad (Cullinan II) nalazi se u engleskoj kraljevskoj kruni. Oba ta predmeta čuvaju se u sklopu engleskih kraljevskih dragulja u londonskom Toweru.

Od ostalih impresivnih dragulja u kruni su i Crni prinčev rubin i Stuartov safir.

Izvor: Agencije