Glavni grad Kazahstana ponovo će se zvati Astana

Prije tri godine, kazahstanska prijestolnica je bila preimenovana u Nur-Sultan po bivšem čelniku Nursultanu Nazarbajevu.

Jedan od prvih poteza Tokajeva pri preuzimanju dužnosti 2019. godine poslije odlaska predsjednika Nazarbajeva je da zatraži da se glavni grad zemlje Astana preimenuje u Nur-Sultan (EPA)

Predsjednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev pristao je vratiti staro ime glavnom gradu samo tri godine nakon što ga je preimenovao u čast svog prethodnika, saopćio je predsjednikov glasnogovornik u utorak, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Jedan od prvih poteza Tokajeva pri preuzimanju dužnosti 2019. godine poslije odlaska predsjednika Nursultana Nazarbajeva je da zatraži da se glavni grad zemlje Astana preimenuje u Nur-Sultan.

Nazarbajev koji je vodio države tri decenije za vrijeme Sovjetskog Saveza i poslije sticanja nezavisnosti 1991, prebacio je glavni grad iz Almatija u Astanu 1997. godine.

Veliki nemiri

Taj potez je bio dovođen u pitanje zbog relativne izolacije grada u sjevernim stepama i ledenim zimama kada temperature padaju do 51 stepen Celzijusa ispod nule.

Kada se povukao, Nazarbajev je zadržao ogroman utjecaj kao vođa vladajuće stranke i sigurnosnog vijeća. Ali Tokajev ga je sklonio sa tih mjesta poslije velikih nemira u januaru djelimično izazvanih nezadovoljstvom oko moći koju je Nazarbajev i dalje imao.

Glasnogovornik Tokajeva rekao je da se predsjednik složio da promijeni ime glavnog grada na inicijativu grupe članova Parlamenta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada