EU: Podržavamo povratak Sirijaca, ali uvjeti još nisu ispunjeni

U saopštenju koje je na Twitteru objavila misija Evropske unije u Siriji izražena je podrška radu Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice.

U saopštenju koje je na Twitteru objavila misija EU-a u Siriji izražena je podrška radu Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice (Anadolija)

Evropska unija (EU) objavila je da podržava “siguran, dobrovoljan i dostojanstven” povratak Sirijaca, ali da ti uvjeti još nisu ispunjeni, javlja Anadolija.

U saopštenju koje je na Twitteru objavila misija EU-a u Siriji izražena je podrška radu Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice.

Navodi se da se šef Delegacije EU-a u Siriji Dan Stoenescu sastao s visokim komesarom UN-a za izbjeglice Filippom Grandijem u Damasku u Siriji.

Pravo na povratak

U saopštenju je navedeno da EU podržava rad UN-a po pitanju izbjeglica u Siriji, uključujući dobrovoljni povratak.

“Svi Sirijci imaju pravo da se vrate svojim domovima, ali uvjeti za to još nisu ispunjeni. Ono što je prvo potrebno je stvaranje uvjeta za siguran, dobrovoljan i dostojanstven povratak izbjeglica i interno raseljenih lica, u skladu sa međunarodnim pravom”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije