Šta očekivati od posjete egipatskog predsjednika Kataru?

Abdel Fattah el-Sisi u utorak dolazi u Katar, prvi put od 2017. godine, kada je Kairo prekinuo diplomatske odnose sa Dohom.

El-Sisi bi se tokom dvodnevne posjete trebao sastati sa katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamedom Al Thanijem (AFP)

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi u utorak dolazi u posjetu Kataru, što mu je prvo putovanje u zaljevsku državu od 2017. godine, kada je Kairo zajedno sa tri zaljevske države prekinuo diplomatske odnose sa Dohom.

El-Sisi bi se tokom dvodnevne posjete trebao sastati sa katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamedom Al Thanijem, skoro tri mjeseca nakon što su dva lidera obavila razgovore u Kairu s ciljem pobošljanja odnosa između dvije države.

Egipat i Katar ponovo su uspostavili diplomatske odnose u januaru 2021. nakon potpisivanja sporazuma o u Al-Uli, u Saudijskoj Arabiji. Osim u Kairu, gdje je katarski emir putovao u junu, dva lidera ove godine su se sastala još nekoliko puta na marginama različitih samita.

Očekuje se da će Al Thani i El-Sisi razgovarati o bilateralnim odnosima, uključujući i njihovo popravljanje, te mogućnostima ulaganja.

Godine 2017, Egipat je zajedno sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom prekinuo diplomatske odnose sa Katarom, optužujući ga miješanje u unutrašnje stvari i podršku „terorizmu“ u regiji. Doha je odbijala optužbe, te je optužila četiri zemlje za ekonomsku i političku opsadu Katara.

Nakon što su odnosi ponovo uspostavljeni prošle godine, Katar i Egipat su imali nekoliko uzajamnih posjeta i bilateralnih sporazuma. Vratili su ambasadore i dogovorili uspostavljanje direktne avionske linije između dvije zemlje, prvi put od 2017.

Kada je Izrael u avgustu napao Gazu, Egipat i Kairo bili su brzi u posredovanju o prekidu vatre.

Katarske investicije

U juni, prema egipatskom predsjedništvu, katarski emir je „pohvalio egipatske napore na rekonstrukciji Pojasa Gaze“.

Doha i Kairo, ključni američki saveznici na Bliskom istoku, omogućili su sredstva za rekonstrukciju palestinske enklave i nastoje posredovati između Izraela i organizacije Hamas, koja upravlja Gazom.

Oko 350.000 Egipćana radi u Kataru i kući godišnje šalju stotine miliona dolara.

Ruski napad na Ukrajini produbio je egipatsku krizu sa hranom i utjecao na globalne cijene hrane i izvoz brašna.

Nastojeći podstaći svoju ekonomiju, Egipat je potpisao investicijske sporazume vrijedne pet milijardi dolara tokom posjete katarskog ministra vanjskih poslova šeika Mohammeda bin Abdulrahmana bin Jassima Al Thanija Kairu u martu.

Posmatrači tvrde da će Katar predstojećih godina investirati pet milijardi dolara, što će pridonijeti ekonomskom razvoju Egipta, povećati zaposlenost i ohrabriti katarske privatne investicije u tu zemlju.

Izvor: Al Jazeera