SAD planira bazu u S. Arabiji za testiranje vojnih tehnologija

Centralna komanda američkih snaga potvrdila je da radi na uspostavljanju centra ’Rand Sands’.

Ovaj koncept je dio CENTCOM-ove potrage za inovativnim načinima za nastavak dosadašnjeg strateškog partnerstva u regiji (EPA - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države planiraju uspostaviti bazu u Saudijskoj Arabiji za testiranje novih vojnih tehnologija.

U momentima dok SAD smanjuje konvencionalno vojno prisustvo na Bliskom istoku, administracija u Washongtonu radi na uspostavljanju inovativnijeg i naprednijeg tehnološkog prisustva u regiji.

Centralna komanda američkih snaga (CENTCOM) potvrdila je da radi na uspostavljanju centra u Saudijskoj Arabiji za testiranje inovativnih vojnih tehnologija.

Glasnogovornik CENTCOM-a, potpukovnik David Eastburn, potvrdio je vijest za Anadoliju.

‘Inovativni pristup u obuci’

“Testni centar ’Rand Sands’, koji je još u fazi razvoja kao koncept, predstavlja inovativni pristup obuci i borbenoj spremnosti između SAD-a i partnera na Bliskom istoku”, rekao je Eastburn.

Dodao je da je vizija ovog testnog centra da “testira širok spektar različitih sposobnosti za interoperabilnost SAD-a i partnera u regiji i da se suprotstavi različitim bespilotnim zračnim sistemima”.

Kako je kazao, ovaj koncept je dio CENTCOM-ove potrage za inovativnim načinima za nastavak dosadašnjeg strateškog partnerstva u regiji.

Eastburn je istakao da su ovaj centar i slične buduće ideje primjer saradnje SAD-a sa partnerima.

Izvor: Agencije