Pariz štedi energiju, Eiffelov toranj gasi svjetla sat vremena ranije

Zemlje u cijeloj Evropi pokušavaju pronaći načine koji će im omogućiti smanjenje potrošnje energije nakon redukcije ruskog plina zbog rata u Ukrajini.

Najprepoznatljiviji simbol Pariza, Eiffelov toranj trenutno je osvijetljen do 1 sat ujutro posebnim sistemom rasvjete koji mu daje treperavi zlatni sjaj (EPA)

Zbog uštede energije za vrijeme zime koja je pred nama Pariz će gasiti svjetla Eiffelova tornja sat vremena ranije nego što je uobičajeno, snizit će temperaturu vode u gradskim bazenima i odgoditi početak grijanja u javnim zgradama, najavila je u utorak pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

Svrha tih mjera je ispuniti ciljeve koje je zacrtao predsjednik Emmanuel Macron, a odnose se na to da industrija, kućanstva i općinske vlasti smanje potrošnju energije za deset posto, s obzirom na rusko smanjenje opskrbe plinom i na cijene energenata.

Zemlje u cijeloj Evropi, kako podsjeća Reuters, pokušavaju pronaći načine koji će im omogućiti smanjenje potrošnje energije i popunjavanje skladišta plinom u slučaju potpunog prekida isporuke, prenijela je Hina.

Francuska nije toliko ovisna o ruskome plinu u odnosu na neke susjedne države, no rekordan broj prekida rada nuklearnih reaktora i Francusku je primorao na uvoz energenata, što jača pritisak na tržišta električne energije.

‘Grad svjetlosti’

Unatoč svemu tome Hidalgo je rekla da će “Francuska uvijek biti grad svjetlosti”.

Najprepoznatljiviji simbol Pariza, Eiffelov toranj trenutno je osvijetljen do 1 sat ujutro posebnim sistemom rasvjete koji mu daje treperavi zlatni sjaj.

Gašenje svjetla u 23.45 omogućilo bi 4-postotno smanjenje potrošnje energije.

Hidalgo je najavila i da će se od 23. septembra rasvjeta u javnim zgradama u Parizu gasiti u 22 sata, a temperatura vode u javnim bazenima smanjit će se s 26 na 25 Celzijevih stepeni.

Grijanje u javnim zgradama bit će spušteno na 18 Celzijevih stepeni.

Račun za energiju glavnog grada Francuske ove će godine iznositi 90 miliona eura, što je 35 miliona više nego inače.

Izvor: Agencije