Papa u Kazahstanu hvalio multilateralizam pred ‘blokovima’

Trebamo vođe koji na međunarodnom nivou ljudima omogućavaju međusobno razumijevanje i dijalog te generiraju novi ‘duh Helsinkija’, rekao je papa Franjo.

Popa Franjo tokom ceremonije dobrodošlice s kazahstanskim predsjednikom Kassym-Jomartom Tokayevom u predsjedničkoj palači u Nur-Sultanu u Kazahstanu 13. septembra 2022. (EPA)

Papa Franjo je u utorak, prvoga dana posjete Kazahstanu, održao govor u kojem je hvalio multilateralizam pred logikom “blokova”, upozorivši na opasnost od novih sukoba usred napetosti povezanih s ratom u Ukrajini.

“Dolazim u vrijeme ludoga i tragičnog rata koji je potaknula invazija na Ukrajinu, a istodobno našoj epohi prijete i drugi sukobi. Došao sam ovamo da bih ukazao na vapaj tolikih ljudi koji mole za mir”, rekao je Papa u svom prvom govoru održanom pred kazahstanskim vlastima i diplomatskim zborom u glavnome gradu Nursultanu, izvijestila je agencija AFP, a prenijela Hina.

“Treba izbjeći isticanje suparništva, kao i jačanje suprotstavljenih blokova. Trebamo vođe koji na međunarodnom nivou ljudima omogućuju međusobno razumijevanje i dijalog te generiraju novi ‘duh Helsinkija’ “, dodao je, aludirajući na sporazume iz 1975, koji su potpisani na kraju Helsinške konferencije o sigurnosti i saradnji u Evropi. Njima je, nakon više desetljeća hladnoga rata potvrđen detant između zapada i Sovjeta.

Dijalog sa svim

Papa smatra da treba “ojačati multilateralizam”. Inzistirao je na potrebi dijaloga svih “sa svima”, implicitno aludirajući na Rusiju.

Sveta Stolica od veljače nastoji održati diplomatske kontakte s Moskvom i pritom osuđuje “okrutan i besmislen” rat.

Sveti Otac pohvalio je snagu Kazahstana, zemlju u kojoj se susreću brojne etničke skupine i koje se nalazi na “raskrižju važnih geopolitičkih čvorišta”. Papa je tu zemlji nazvao “jedinstvenim multikulturalnim laboratorijem”.

Bergoglio je pozdravio činjenicu da se “Kazahstan odrekao nuklearnog oružja” te je pohvalio “energetsku i ekološku politiku zemlje usmjerenu na smanjenje emisija stakleničkih plinova, na međureligijski dijalog i afirmaciju vrijednosti ljudskog života kroz ukidanje smrtne kazne”, o čemu je zakon donesen u siječnju 2021. Papa se osvrnuo i na “proces demokratizacije čiji je cilj ojačati ovlasti parlamenta i lokalnih vlasti”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada