Katolički svećenik zlostavljao dječake, dobio 30 godina zatvora

Navodi se kako je zlostavljao sedam maloljetnika u katoličkom internatu prije gotovo 10 godina dok je radio kao učitelj.

Španska Katolička crkva saopćila je početkom 2022. kako je duboko potresena zbog zlostavljanja te da će sarađivati s vlastima na otkrivanju, pomoći i naknadi štete žrtvama (Reuters)

Vrhovni sud Španije u utorak je osudio bivšeg katoličkog svećenika na 30 godina zatvora zbog zlostavljanja sedmero maloljetnika u katoličkom internatu prije gotovo deset godina kad je ondje radio kao učitelj, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Optužbe o svećeničkom zlostavljanju djece i moguća prikrivanja zločina od strane Crkve posljednjih su se mjeseci pojavili u Španiji, godinama nakon što su slični skandali poljuljali Crkvu u drugim zemljama, kao što su Sjedinjene Američke Države, Irska i Francuska.

Vjerska tijela u centralnoj pokrajini Ciudad Real raspopila su svećenika 2019. te su slučaj prijavila tužiteljima nakon interne istrage zlostavljanja koje je počinio dok je podučavao dječake tinejdžerske dobi.

U presudi se navodi kako je iskorištavao svoju poziciju kako bi neprimjereno dodirivao genitalije dječaka, kao na primjer kroz igru u bazenu, ili u privatnim sobama praveći se da obavlja medicinski „pregled“.

Sedam decenija zlostavljanja

Sud je donio presudu da su dodirivanja bila „očito seksualne naravi“. Također je odredio da muškarac plati kaznu od 52.920 eura i kompenzaciju od po 2.000 eura svakoj žrtvi.

Novine El Pais u prosincu su pisale o više od 1.200 navodnih slučajeva svećeničkog zlostavljanja tokom sedam desetljeća, te je Parlament posljedično ombudsmanu države zadao da provede istragu.

Ombudsman Angel Gabilondo naveo je u izvještaju u utorak kako je njegov ured pomogao već 201 žrtvi, većinom muškarcima, tokom prva dva mjeseca istrage čiji će zaključci biti predstavljeni Parlamentu.

Španska Katolička crkva saopćila je početkom 2022. kako je duboko potresena zbog zlostavljanja te da će sarađivati s vlastima na otkrivanju, pomoći i naknadi štete žrtvama.

Izvor: Agencije