Bivšem premijeru Pakistana sud produžio kauciju

Imrana Khana je policija optužila u augustu, a ovo je četvrti put da je osigurao kauciju kako ne bi bio uhapšen.

Slučaj terorizma jedna u nizu pravnih nevolja za Imrana Khana (EPA)

Pakistanski sud je produžio kauciju za bivšeg premijera Imrana Khana za još četiri dana, zbog optužbi za terorizam, a u vezi s govorom u kojem je navodno prijetio policijskim i pravosudnim službenicima, izjavio je njegov advokat.

Khana je policija optužila u augustu, a ovo je četvrti put da je osigurao kauciju kako ne bi bio uhapšen, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Kaucija je produžena do 20. septembra uz iste garancije”, rekao je advokat bivšeg premijera, koji je negirao da je Khan prijetio zvaničnicima, navodeći kako su njegove riječi izvučene iz konteksta.

“Ovo predstavlja izvrgavanje zakona o borbi protiv terorizma i ismijavanje naše zemlje”, kazao je advokat novinarima ispred suda nakon što je osigurao kauciju.

Slučaj terorizma jedna u nizu pravnih nevolja za Khana, koji je svrgnut sa mjesta premijera glasanjem u Parlamentu u aprilu.

Pozivi na vanredne izbore

Sud je prošle sedmice saopćio kako će narednih dana optužiti Khana za nepoštovanje suda, što bi ga moglo ukloniti iz politike na najmanje pet godina.

Khan, koji još uživa široku podršku, organizira političke skupove širom Pakistana kako bi izvršio pritisak na Vladu da održi vanredne izbore.

Na jednom od tih skupova žestoko je kritizirao policijske i pravosudne zvaničnike, kao i vojni vrh.

Zvanično, opći izbori nisu zakazani prije novembra sljedeće godine, ali Vlada poručuje kako će biti održani na vrijeme i kako je odbacila Khanov poziv za vanredni izlazak na birališta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada