Švicarska: Odabrana lokacija za skladište nuklearnog otpada

Nacionalna zadruga za odlaganje radioaktivnog otpada (NAGRA) saopštila je da je odlučila da je regija Nordlih Legern najbolja od tri lokacije koje je razmatrala za podzemno skladište.

Planirano je da u novom skladištu bude zakopano 83.000 kubnih metara radioaktivnog otpada, uključujući otpad visoke aktivnosti (EPA)

Švicarske vlasti odabrale su lokaciju na sjeveru zemlje, nedaleko od granice sa Njemačkom, za izgradnju dubokog geološkog skladišta za odlaganje radioaktivnog otpada, javlja Tanjug.

Nakon skoro 50 godina potrage za najboljim načinom za skladištenje radioaktivnog otpada, ta zemlja se priprema za “projekat vijeka”, kojim je predviđeno da se potrošeno nuklearno gorivo zakopa duboko pod zemlju, piše Guardian.

Nacionalna zadruga za odlaganje radioaktivnog otpada (NAGRA) saopštila je da je odlučila da je regija Nordlih Legern najbolja od tri lokacije koje je razmatrala za podzemno skladište.

Portparol organizacije Feliks Glauzer objasnio je da su osežna istraživanja pokazala da je Nördlich Lägern najpogodnija lokacija i da pruža najveću bezbjednost.

Prijedlog predstaviti vladi

NAGRA je o odluci obavijestila lokalno stanovništvo, a očekuje se da švicarskoj vladi predstavi prijedlog u ponedjeljak.

Vlada treba da donese konačnu odluku tek 2029. godine, ali će to pitanje prethodno najvjerovatnije ići na referendum, prema čuvenom švicarskom sistemu “direktne demokratije”, navodi Guardian.

Švicarske nuklearneelektrane ispumpavaju radioaktivni otpad već više od pola vijeka, ali je nakon nuklearne katastrofe 2011. u nuklearki Fukushima u Japanu, Švicarska odlučila da postepeno počne da gasi nuklearnu energiju, a njeni reaktori mogu da rade sve dok su bezbjedni.

Trenutno se nuklerni otpad odlaže u „privremenom depou“ u Würenlingenu, 15 kilometara od granice sa Njemačkom.

Punjenje skladišta 2060.

Planirano je da u novom skladištu bude zakopano 83.000 kubnih metara radioaktivnog otpada, uključujući otpad visoke aktivnosti.

Taj obim odgovara 60-godišnjem radnom vijeku nuklearnih elektrana Beznau, Gosgen i Leibstadt i 47 godina koliko je nuklearak Muhleberg bila u funkciji prije zatvaranja 2019.

Punjenje podzemnog skladišta trebalo bi da počne do 2060. godine, nakon čega slijedi nekoliko decenija pažljivog praćenja.

Skladište će biti zapečaćeno u 22. vijeku. Do sada je samo Finska izgradila geološko skladište u granitu, dok je Švedska u januaru dobila “zeleno svjetlo” za izgradnju sličnog objekta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada