Ruski državni mediji improviziraju u pogledu poraza u Harkovskoj oblasti

U svjetlu munjevite ukrajinske protuofenzive splasnulo je raspoloženje u medijima pod kontrolom Kremlja.

Muškarac čita novine u centru Moskve 6. maja 2022. (EPA)

Komentatori na ruskoj državnoj televiziji prisiljeni su improvizirati govoreći o brzom napredovanju ukrajinskih snaga u Harkovskoj oblasti i povlačenju ruskih snaga, piše u ponedjeljak Reuters a prenosi Hina.

Od početka ruske “posebne vojne operacije”, kako podsjeća britanska agencija, ratoborni gosti u debatama na državnoj televiziji obično su se nastojali nadglasati u pružanju podrške ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i kritiziranju Ukrajine i njenih saveznika.

No u svjetlu munjevite ukrajinske protuofenzive, raspoloženje je umjerenije i govori se o tome kako su ukrajinske snage navodno puno brojnije od Rusa na sjeveroistoku zemlje.

Informativni kanal Rusija-24 intervjuisao je u ponedjeljak Vitalija Ganševa, dužnosnika u Harkovskoj oblasti kojeg su na vlast postavili Rusi, a koji je rekao da su ruske jedinice u toj regiji bile brojčano nadjačane “osam puta”. Rekao je i, ne iznoseći za to dokaze, da su ukrajinske snage pojačane “zapadnim plaćenicima”.

“Krajnje teška sedmica na frontu”, rekao je voditelj Dmitrij Kiseljov otvarajući svoju emisiju u nedjelju navečer u udarnom terminu.

‘Pregrupisanje’

Uz studijsku pozadinu na kojoj je pisalo “Pregrupisanje”, Kilseljov je rekao da su ruske snage napustile “ranije oslobođena naselja” pod pritiskom “nadmoćnih neprijateljskih snaga”.

U rijetkom iskazu suprotnog mišljenja, Boris Nadeždin, bivši liberalni političar i redoviti gost televizijskih debata, rekao je za Gazpromov NTV kanal da su Putina obmanuli njegovi savjetnici da povjeruje da će se Ukrajina brzo predati i pozvao na hitne mirovne pregovore kako bi se prekinulo sukob.

Drugi komentatori pokušali su pozitivno prikazati situaciju.

Na dnevnom talk showu 60 Minuta, voditeljica Olga Skabeyeva otvorila je emisiju u ponedjeljak ujutro opisavši rusko bombardiranje ukrajinskih elektrana i posljedične prekide u opskrbi strujom u istočnoj Ukrajini kao “prekretnicu u posebnoj vojnoj operaciji”.

Nekoliko gostiju spomenulo je također Putinove riječi iz jula da Rusija “još nije započela ništa ozbiljno”, ustvrdivši da će Moskva sada intenzivirati vojnu akciju.

Ruske novine prenose tvrdnje ruskog ministarstva odbrane da se provodi “taktičko pregrupisanje” ruskih snaga, no neki listovi citiraju vojne stručnjake koji sugeriraju da ne ide sve po planu.

List Izvestija je u pregledu stanja na frontu za vikend objavio da je Rusija ubila 4.000 ukrajinskih vojnika i da je vojska “pregrupisala snage kako bi se fokusirala na Donbas”.

Gazeta je bila kritičnija, objavivši da rusko ministarstvo odbrane nije komentarisalo “izrazito uznemirujuće izvještaje iz Ukrajine … nekoliko dana”.

List je objavio da se, dok se ukrajinske snage približavaju zapadnoj granici Rusije, rusko vojno vodstvo nalazi hiljade milja daleko na dalekom istoku zemlje radi godišnjih vojnih vježbi u kojima učestvuje 50.000 vojnika.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada