Iran apelira na IAEA-u da ne podliježe pritiscima Izraela

Izrael, za koji se naširoko smatra da je jedina nuklearna sila Bliskog istoka, obećao je da nikada neće dozvoliti Iranu da dobije atomsko oružje, rekavši da Teheran zagovara njegovo uništenje.

Iran poriče da je ikada želio da napravi nuklearno oružje i navodi da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopske svrhe (Reuters)

Iran je spreman da nastavi saradnju s nuklearnim nadzornim tijelom Ujedinjenih naroda, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani, pozivajući agenciju da “ne popusti pod pritiskom Izraela” zbog nuklearnih aktivnosti Teherana.

Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sastaje se u ponedjeljak, tri mjeseca nakon usvajanja rezolucije kojom se Iran poziva da ponudi kredibilne odgovore na istrage agencije o tragovima urana na tri lokacije u Iranu, prenosi Fena agenciju Reuters.

“Iran najavljuje konstruktivnu saradnju s agencijom kao svoju obavezu… Dok Iran ima obaveze, on također ima prava. IAEA treba da sačuva svoj kredibilitet”, rekao je Kanaani na televizijskoj konferenciji za novinare.

Izrael, za koji se naširoko smatra da je jedina nuklearna sila Bliskog istoka, obećao je da nikada neće dozvoliti Iranu da dobije atomsko oružje, rekavši da Teheran zagovara njegovo uništenje. Iran poriče da je ikada želio da napravi nuklearno oružje i navodi da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopske svrhe.

Nuklearni pregovori

“Naravno, Iran očekuje konstruktivno djelovanje od IAEA-e i članova njenog upravnog odbora”, rekao je Kanaani.

Nakon 16 mjeseci indirektnih pregovora između Teherana i Washingtona, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je 8. augusta da je blok iznio konačnu ponudu za prevazilaženje ćorsokaka za oživljavanje sporazuma.

Ranije ovog mjeseca Iran je poslao svoj najnoviji odgovor na tekst koji je predložila EU. Ali Britanija, Francuska i Njemačka saopćile su u subotu da imaju “ozbiljne sumnje” u namjere Irana nakon što je pokušao da poveže oživljavanje sporazuma sa zatvaranjem istrage IAEA.

Izvor: Agencije