Desni blok vodi na švedskim izborima

Švedski desni blok ušao je u vodstvo nakon većine prebrojanih glasova na nedjeljnim izborima, a rezultati ukazuju na izglednu novu vladu nakon osam godina vladavine socijaldemokrata.

Ranije ankete davale su bloku lijevog centra socijaldemokratske premijerke Andersson 49,8 posto glasova, a 49,2 posto opozicijskoj desnici (EPA)

Švedski desni blok ušao je u vodstvo nakon većine prebrojanih glasova na nedjeljnim izborima, a rezultati ukazuju na izglednu novu vladu nakon osam godina vladavine socijaldemokrata.

Stranke Umjereni, Švedski demokrati, Demokršćani i Liberali, prema rezultatima od ponedjeljka rano ujutro, osvajaju 175 mjesta u parlamentu s ukupno 349 zastupničkih mjesta u odnosu na 174 mjesta lijevog centra, prenosi Hina.

“Birališta su zatvorena, ali večeras nećemo imati konačan rezultat”, rekla je premijerka Magdalena Andersson u govoru članovima stranke.

No, vođa protuuseljeničkih Švedskih demokrata Jimmie Akesson obraćajući se rano u ponedjeljak svojim članovima istaknuo je kako se “trenutno čini da će doći do promjene vlasti”.

“Sada, prvi put, imamo stvarnu priliku, stvarnu mogućnost da… aktivno sudjelujemo u novoj vladi koja vodi politiku u potpuno novom smjeru “, rekao je sekretar Švedskih demokrata Richard Jomshof za SVT.

S obzirom da glasove iz inostranstva i one pristigle poštom tek treba prebrojati, a razlika između dvaju blokova vrlo je mala, rezultat bi se još mogao promijeniti i možda neće biti jasan do sredine sedmice.

Politička obećanja

Ranije ankete davale su bloku lijevog centra socijaldemokratske premijerke Andersson 49,8 posto glasova, a 49,2 posto opozicijskoj desnici.

Uz stalno rastući broj pucnjava koje uznemiruju glasače, stranke su se u kampanji nadmetale u obećanjima da će se snažno boriti protiv kriminala, dok rastuća inflacija i energetska kriza nakon ruske invazije na Ukrajinu sve više postaju centralnom političkom temom.

Andersson je godinama bila ministrica finansija prije nego što je prošle godine postala švedska premijerka. Kao njen glavni suparnik isticao se vođa konzervativne Umjerene stranke Ulf Kristersson, koji sebe vidi kao jedinog koji može ujediniti desnicu i svrgnuti Andersson s vlasti.

Kristersson je u ponedjeljak izjavio da još ne zna kako će izbori završiti te da rezultat neće biti poznat najvjerojatnije do srijede.

Izvor: Agencije