Američka ministrica finansija kaže da bi na zimu mogle porasti cijene plina

Američka ministrica finansija Janet Yellen je rekla da bi se Amerikanci mogli suočiti s porastom cijena plina na zimu kad Evropska unija značajno smanji kupovinu ruske nafte.

Yellen kaže da je svrha ograničenja cijena smanjiti prihode koje bi Rusija mogla koristiti za vođenje rata u Ukrajini (Reuters)

Američka ministrica finansija Janet Yellen u nedjelju je rekla da bi se Amerikanci mogli suočiti s porastom cijena plina na zimu kad Evropska unija značajno smanji kupovinu ruske nafte, dodavši da je gornja granica cijene koju je Zapad predložio za izvoz ruske nafte osmišljena kako bi se cijene držale pod kontrolom.

“To je rizik, a rizik je i to što radimo na ograničenju cijena kako bismo to pokušali riješiti”, rekla je Yellen BBC-ju, prenosi Hina.

Do mogućeg porasta cijena može doći jer će EU “uvelike prestati s kupovinom ruske nafte” i donijeti zabranu na usluge koje omogućuju Rusiji da prevozi naftu tankerima, rekla je.

Ograničenje cijena

Ograničenje cijena nafte dogovoreno na samitu bogatih nacija G7 poziva zemlje sudionice da odbiju osiguranje, finansije, posredovanje, navigaciju i druge usluge tankerima koji prevoze naftu čija je cijena viša od one koja tek treba biti dogovorena za sirovu naftu i naftne proizvode.

Ograničenje cijene nafte bilo bi učinkovito jer su zapadne zemlje te koje u svojim rukama drže važne usluge kao što su osiguranje prevoza nafte i druge usluge.

Srž ideje je primorati Rusiju da ubuduće naftu velikim kupcima poput Indije prodaje po mnogo nižoj cijeni.

Yellen kaže da je svrha ograničenja cijena smanjiti prihode koje bi Rusija mogla koristiti za vođenje rata u Ukrajini.

Izvor: Agencije