UN pozvao Sjevernu Koreju na dijalog

Poziv je uslijedio nakon što je Sjeverna Koreja usvojila novi zakon o korištenju preventivnih nuklearnih udara, proglašavajući Sjevernu Koreju nuklearnom silom.

“Najveći značaj zakonskog okvira politike nuklearnog razvoja je povući nepovratnu liniju kako ne bi bilo cjenkanja oko našeg nuklearnog oružja“, poručio je sjevernokorejski lider Kim Jong-un (EPA)

Rukovodstvo Ujedinjenih nacija (UN) pozvalo je Sjevernu Koreju da nastavi dijalog s ključnim stranama u cilju postizanja održivog mira i potpune i provjerljive denuklearizacije Korejskog poluotoka, javlja Anadija.

Poziv je uslijedio nakon što je Sjeverna Koreja usvojila novi zakon o korištenju preventivnih nuklearnih udara, proglašavajući Sjevernu Koreju nuklearnom silom.

“Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres duboko je zabrinut zbog usvajanja novog zakona u Sjevernoj Koreji. Slijedeći svoj program nuklearnog razvoja, uključujući razvoj projektila koji koriste tehnologiju balističkih projektila, Pjongjang nastavlja zanemarivati rezolucije Vijeća sigurnosti o prekidu takvih aktivnosti“, rekao je portparol UN-a Stephane Dujarric

Zajedničko upozorenje SAD-a, Južne Koreje i Japana

Usvajanje zakona o nuklearnoj sili u Sjevernoj Koreji uslijedili je nakon što su SAD, Južna Koreja i Japan prošle sedmice objavili zajedničko upozorenje da će, ako izvrši još jednu nuklearnu probu, odgovoriti kolektivno.

“Najveći značaj zakonskog okvira politike nuklearnog razvoja je povući nepovratnu liniju kako ne bi bilo cjenkanja oko našeg nuklearnog oružja“, poručio je sjevernokorejski lider Kim Jong-un u izjavi koju su prenijeli tamošnji mediji.

Izvor: Agencije