SAD ‘duboko zabrinut’ ruskim postupanjem prema zatvorenom Navaljnom

Ruske zatvorske vlasti miješaju se u Navaljnijevu pripremu odbrane i komunikaciju s odvokatom, poručili iz State Departmenta.

Navaljni, najglasniji kritičar predsjednika Vladimira Putina, osuđen je na 11, 5 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za kršenje uslovnog otpusta i nepoštivanje suda (Reuters)

Sjedinjene Države duboko su zabrinute načinom na koji ruska vlada postupa sa zatvorenim opozicionim vođom Aleksejem Navaljnim, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price, prenosi Hina.

Ruske zatvorske vlasti miješaju se u Navaljnijevu pripremu odbrane i komunikaciju s odvokatom, rekao je Price u saopćenju.

Također je rekao da je Navaljni više puta stavljen u samicu zbog navodnih manjih prekršaja.

Price je ustvrdio da je postupak prema Navaljnom “dokaz politički motiviranog uznemiravanja” i ponovio američke pozive da se opozicioni čelnik odmah pusti.

Američka vlada pridružuje se Navaljnijevoj porodici, kolegama i pristašama širom svijeta u zahtjevima za njegovim oslobađanjem, rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

‘Sve optužbe izmišljene’

Navaljni, najglasniji kritičar predsjednika Vladimira Putina, osuđen je na 11, 5 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za kršenje uslovnog otpusta i nepoštivanje suda.

On je rekao da su sve optužbe protiv njega izmišljene kao izgovor za gušenje neslaganja i sprečavanje njegovih političkih ambicija.

Navaljni je u četvrtak rekao da mu zatvorske vlasti uskraćuju privilegiju advokat-klijent, a da svu prepisku s njegovim pravnim zastupnicima zatvorsko osoblje provjerava tri dana.

Pišući na Twitteru, gdje ostavlja postove preko svojih advokata, kritičar Kremlja je rekao da mu je zatvorska uprava odbila reći razloge te mjere i da sada s advokatima komunicira preko “dvostrukog plastičnog stakla s rešetkama iznutra”.

Izvor: Agencije