Pet zemalja EU-a najavilo minimalni porez od 15 posto na dobit multinacionalnih kompanija

Pet evropskih zemalja potvrdilo je namjeru da 2023. uvede minimalni porez od 15 posto na dobit multinacionalnih kompanija, dok Mađarska blokira usvajanje te novine u EU.

U EU je neophodno jednoglasno odobrenje svih 27 zemalja članica da bi stupila na snagu direktiva koju je pripremila Evropska komisija (Reuters)

Pet evropskih zemalja, uključujući Francusku i Njemačku, potvrdilo je u petak namjeru da 2023. godine uvede minimalni porez od 15 posto na dobit multinacionalnih kompanija, dok Mađarska blokira usvajanje te novine u EU.

“Ukoliko se u narednim sedmicama ne postigne jednoglasnost (27 država EU), naše vlade su (…) spremne da svim mogućim pravnim sredstvima uvedu minimalno oporezivanje 2023. godine”, izjavili su u zajedničkom tekstu ministri finansija grupe zemalja EU, među kojima su Španija, Italija i Holandija, prenosi Beta.

“Poreska pravda mora biti prioritet za Evropsku uniju. Mi ćemo od 2023. godine uvesti minimalno oporezivanje, bilo evropskim ili nacionalnim putem”, obećao je francuski ministar Bruno Le Maire tokom neformalnog sastanka sa svojim kolegama u Pragu.

“U Njemačkoj smo donijeli odluku da primijenimo minimalni porez na nacionalnom nivou (…) ako ne bude bilo evropskog sporazuma!, rekao je njemački ministar finansija Christian Lindner.

Minimalno oporezivanje multinacionalnih kompanija je, po stavu pet zemalja, “ključna poluga za jačanje poreske pravde kroz efikasniju borbu protiv izbjegavanja i utaje poreza”.

Blokada Budimpešte

Budimpešta blokira da uvođenje minimalnog poreza od 15 posto na profit multinacionalnih kompanija postane propis EU-a, iako je to važan projekat koji je poslije pet godina debate, prošle godine u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) odobrilo skoro 140 zemalja svijeta – uključujući Mađarsku.

Međutim u EU je neophodno jednoglasno odobrenje svih 27 zemalja članica da bi stupila na snagu direktiva koju je pripremila Evropska komisija.

Prvo je to mjesecima blokirala Poljska koja je konačno odustala od protivljenja. Međutim, Mađarska koja se složila na glasanju početkom aprila, stavila je veto na to u junu, navodeći utjecaj rata u Ukrajini na svoju privredu.

Sumnja se da Budimpešta to radi nastojeći da prinudom izdejstvuje da joj EU odobri plan oporavka od 7,2 milijarde eura subvencija, blokiran zbog nedovoljne borbe Mađarske protiv korupcije.

Globalni minimalni porez je dio sporazuma OECD – “Drugi stub”. “Prvi stub” koji posebno cilja na digitalne gigante, predviđa oporezivanje kompanija u svim zemljama gdje ostvaruju profit, kako bi se okončali izbjegavanje i utaja poreza. Za to je potreban međunarodni sporazum koji još nije finaliziran.

Izvor: Agencije