Iran: Saopštenje tri evropske zemlje nekonstruktivno

Trima evropskim zemljama Iran savjetuje da igraju aktivniju ulogu u pronalaženju rješenja za okončanje nekoliko preostalih nesuglasica.

Evropske sile su izrazile negodovanje zbog iranskog zahtjeva da Međunarodna agencija za atomsku energiju zatvori istragu o tragovima uranija pronađenim na tri lokacije (EPA)

Iran je danas odbacio kao nekonstruktivno saopštenje Francuske, Britanije i Nemačke u kome se navodi da zahtjevi Teherana ugrožavaju pregovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. godine, javili su iranski državni mediji, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani rekao je da je saopštenje nekonstruktivno, dodajući da se trima evropskim zemljama savjetuje da igraju aktivniju ulogu u pronalaženju rješenja za okončanje nekoliko preostalih nesuglasica.

U svom saopštenju, tri evropske sile su izrazile negodovanje zbog iranskog zahtjeva u nuklearnim pregovorima da Međunarodna agencija za atomsku energiju zatvori istragu o tragovima uranija pronađenim na tri lokacije.

Dodatni zahtjevi SAD-a

Iran je prije nekoliko dana saopćio i da bi Sjedinjene Američke Države trebale prekinuti da upućuju dodatne zahtjeve u razgovorima u vezi oživljavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

“Razgovori po pitanju sporazuma se nastavljaju i druga strana trebala bi prestati upućivati dodatne zahtjeve, jer je konstruktivan pristup zauzet u dosadašnjim pregovorima”, izjavio je Ali Bahadri Jahormi, glasnogovornik iranske vlade, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Xinhua.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada