Charles III zvanično proglašen britanskim kraljem

Proglašenju su prisustvovali njegov sin princ William i kraljica supruga Camilla, a događaj je prvi put u historiji prikazan u televizijskom prenosu.

Događaj je prvi put u historiji prikazan u televizijskom prenosu (Reuters)

Charles III zvanično je danas proglašen novim britanskim kraljem pred Pristupnim vijećem u palati St James u Londonu. Prije proglašenja kralja, zvanično je saopšteno da je kraljica Elizabeta II preminula.

Proglašenju su prisustvovali njegov sin princ William i kraljica supruga Camilla, a događaj je prvi put u historiji prikazan u televizijskom prenosu, prenosi Tanjug.

Vijeću prisustvuju i pozvani tajni savjetnici, koji služe ministrima u vladi, a prisutno je i svih šest živih bivših britanskih premijera.

Nova premijerka Velike Britanije Liz Truss se pridružila u potpisivanju deklaracije kojom se Charles i formalno priznaje kao kralj.

Parlament polaže zakletvu kralju

Pristupno vijeće, koje čine članovi kraljevske porodice, premijer i drugi visoki britanski političari i kenterberijski nadbiskup, okupio se danas u palati St James, zvaničnoj rezidenciji suverena, da bi proglasili kralja.

Sastanak Pristupnog vijeća, ceremonijalnog tijela ima dva dijela – proglašenje novog monarha i potpisivanje kraljevske zakletve o očuvanju sigurnosti Crkve Škotske, prenio je Reuters.

Tokom dana predviđeno je i da parlament položi zakletvu kralju i izrazi mu saučesće zbog smrti majke, dosadašnje kraljice Elizabete II, a predviđeno je da novi kralj primi nakon toga predsjednicu vlade i glavne ministre, navode britanski mediji.

Izvor: Agencije