UN: Odnos Kine prema Ujgurima mogući zločin protiv čovječnosti

Razmjeri proizvoljnog i diskriminirajućeg pritvaranja pripadnika ujgurskih i drugih pretežno muslimanskih grupa mogu predstavljati međunarodne zločine, navodi Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Stotine hiljada muslimana Ujgura i drugih pripadnika manjinskih grupa stavljeno je u kampove za prisilni preodgoj (Reuters)

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava je saopćio kako vidi dokaze o zločinima protiv čovječnosti u kineskoj regiji Xinjiang u izvještaju koje je objavila njegova šefica Michelle Bachelet, samo deset minuta prije isteka svog mandata.

“Razmjeri proizvoljnog i diskriminirajućeg pritvaranja pripadnika ujgurskih i drugih pretežno muslimanskih grupa… mogu predstavljati međunarodne zločine, posebno zločine protiv čovječnosti”, navodi se u izvještaju, prenosi Hina.

Izvještaj zaključuje da su od 2017. do 2019. godine, i potencijalno nakon toga, ljudi bili lišavani temeljnih prava.

Michelle Bachelet pod snažnim pritiskom

Stotine hiljada muslimana Ujgura i drugih pripadnika manjinskih grupa stavljeno je u kampove za prisilni preodgoj, po tvrdnjama grupa za ljudska prava i Ujgurima koji su pobjegli iz Kine.

Peking je odbacio optužbe i nazvao ih lažima.

Izvještaj UN-a trebao je biti objavljeno prošle godine, ali Bachelet je odgodila njegovo objavljivanje jer je mjesecima pregovarala s Kinom da joj se dopusti da putuje u tu zemlju.

Putovanje se dogodilo u junu, pod uvjetima da su Bachelet i njen ured mogli odlučiti gdje će ići i s kim će razgovarati bez nadzora vlasti.

Kina je pristala na zahtjeve, saopćio je njen ured.

Bachelet je otputovala u Xinjiang, ali se do kraja putovanja suzdržala od kritiziranja postupaka kineske vlade u regiji, što je izazvalo međunarodne kritike na njen račun.

Bachelet se zbog izvještaja našla pod snažnim pritiskom i rekla je da joj je prošle sedmice grupa od 40 vlada poslala pismo u kojem je pozivaju da ga ne objavljuje.

Peking: Lažne informacije i farsa

Kina se protivi objavi izvještaja, saopćila je u četvrtak Stalna kineska misija pri UN-ovom uredu u Ženevi.

Izvještaj se temelji na pretpostavci krivice, koristi lažne informacije i predstavlja farsu koju su isplanirali Sjedinjene Američke Države, zapadne zemlje i protukineske snage, rekao je u izjavi objavljenoj na internetskoj stranici misije Liu Yuyin, glasnogovornik Stalne kineske misije u Ženevi.

Bachelet je 2018. godine preuzela čelnu dužnost UN-a za ljudska prava, a nije se kandidirala za drugi mandat.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres još nije imenovao njenog nasljednika.

Izvor: Agencije