Vojska Tajvana oborila civilni dron iznad otoka

Protuzračna odbrana je prvi put oborila neidentificiranu civilnu bespilotnu letjelicu koja je ušla u zračni prostor u blizini otoka, kod kineske obale.

Tajvan je u utorak prvi put ispalio hice upozorenja na jedan dron, ubrzo nakon što je predsjednica Tsai Ing-wen naredila vojsci da preduzme "snažne kontramjere" protiv onoga što je nazvala 'kineskim provokacijama' (EPA - Ilustracija)

Tajvanska protuzračna odbrana u četvrtak je prvi put oborila neidentificiranu civilnu bespilotnu letjelicu koja je ušla u zračni prostor u blizini otoka, kod kineske obale, nakon što je vlada u Taipeiu najavila da će preduzeti oštre mjere kako bi se izborila s porastom takvih upada.

Komanda odbrane za Kinmen, grupu otoka pod kontrolom Tajvana naspram kineskih gradova Xiamen i Quanzhou, navela je u saopćenju koje je objavilo tajvansko Ministarstvo odbrane da je dron u četvrtak ušao u ograničeni zračni prostor iznad Lavljeg otoka, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Trupe na otoku pokušale su ga upozoriti, ali bezuspješno, pa su ga oborile, a ostaci su pali u more, dodaje se u saopćenju vojske.

Ispaljeni hici upozorenja

Tajvan je u utorak prvi put ispalio hice upozorenja na jedan dron, ubrzo nakon što je predsjednica Tsai Ing-wen naredila vojsci da preduzme “snažne kontramjere” protiv onoga što je nazvala “kineskim provokacijama”.

Obraćajući se oružanim snagama ranije u četvrtak, Tsai je rekla da Kina nastavlja koristiti upade bespilotnih letjelica i druge taktike “sive zone” kako bi pokušala zastrašiti Tajvan, saopćeno je iz njenog kabineta.

Tsai je ponovila da Tajvan neće izazivati sukobe, ali da to ne znači da neće preduzeti kontramjere, dodaje se u saopćenju.

Peking, koji smatra Tajvan svojom teritorijom, organizirao je vojne vježbe oko otoka početkom augusta, kao odgovor na posjetu Taipeiu predsjedavajuće Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Izvor: Agencije