Ruske vojne vježbe s Kinom i Indijom: Sve što trebate znati

Vojna vježba Vostok 2022 je pokrenuta uz sudjelovanje snaga iz Kine, Indije, Sirije i nekoliko drugih zemalja.

Kineski vojnici marširaju duž željezničke platforme po dolasku na vojne vježbe Vostok 2022. na poligon Sergejevski u Primorskom kraju na ruskom Dalekom istoku (AFP)

Rusija je pokrenula jednosedmične vojne vježbe u kojima sudjeluju snage iz Kine i drugih nacija u prikazu rastuće odbrambene saradnje između Moskve i Pekinga.

Vježbe Vostok 2022 (Istok 2022) započete u četvrtak pokrenute su usred sveopćeg rata Rusije u Ukrajini koji je započeo 24. februara i u periodu dok se i Rusija i Kina suočavaju s napetostima sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Evo nekih detalja o vježbi:

Gdje i kada

Vježbe Vostok 22 održavaju se od četvrtka do 7. septembra na sedam poligona u istočnom Sibiru, ruskom Dalekom istoku i Japanskom moru, prema ruskom ministarstvu odbrane.

Kineski naoružani konvoj po dolasku na Vostok 2022. na poligon Sergevski u Primorskom kraju na ruskom Dalekom istoku (AFP)

Ko je uključen?

Vježba uključuje više od 50.000 vojnika i 5.000 komada naoružanja i vojne opreme, uključujući 140 letjelica i 60 ratnih brodova.

Načelnik ruskog Glavnog štaba, general Valerij Gerasimov, lično će nadgledati vježbe u kojima će sudjelovati trupe iz nekoliko bivših sovjetskih zemalja, Kine, Indije, Laosa, Mongolije, Nikaragve i Sirije.

Šta je cilj?

Kao dio manevara, ruska i kineska mornarica u Japanskom moru uvježbavat će “zajedničku akciju zaštite pomorskih komunikacija, područja pomorskih ekonomskih aktivnosti i podršku kopnenim trupama u obalnim područjima”, navodi rusko ministarstvo odbrane.

Vježbe pokazuju jačanje odbrambenih veza između Moskve i Pekinga, koje su ojačale otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao svoje trupe u Ukrajinu 24. februara.

Sudjelovanje Kine u vježbama “ima za cilj produbiti pragmatičnu i prijateljsku saradnju između vojski zemalja sudionica, povećati nivo strateške saradnje između svih strana sudionica i poboljšati sposobnost zajedničkog odgovora na različite sigurnosne prijetnje”, kazao je prošle sedmice glasnogovornik kineskog ministarstva odbrane pukovnik Tan Kefei.

U vojnim vježbama će učestvovati veliki broj kineskih vojnika i opreme (AFP)

Prethodne zajedničke vježbe

Vježbe Vostok druga su zajednička vojna vježba kineskih i ruskih trupa ove godine.

Bombarderi iz dvije zemlje izveli su u maju 13-satnu vježbu u blizini Japana i Južne Koreje, prisilivši te zemlje da podignu lovce dok je američki predsjednik Joe Biden bio u posjeti Tokiju.

Rusija i Kina su prošle godine održale zajedničke vojne vježbe u sjevernoj centralnoj Kini u kojima je sudjelovalo više od 10.000 vojnika.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je pohvalio vježbe u kineskoj regiji Ningxia i sugerirao da bi se one mogle dalje razvijati.

Izvor: Agencije