Njemačka može podnijeti trodnevnu obustavu isporuka ruskog plina

Evropske zemlje strahuju za opskrbu ključnim energentom ove zime, pozivajući građane i kompanije na štednju i pripremajući planove za racioniranje opskrbe.

Rusija je u srijedu ponovo obustavila isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 (EPA)

Njemačka će prebroditi trodnevni prekid isporuka plina cjevovodom Sjeverni tok 1 ako Rusija od subote ponovo bude isporučivala iste količine plina kao i prošle sedmice, izjavio je predsjednik mrežnog regulatora Klaus Mueller.

“Pretpostavljam da ćemo to moći podnijeti. Vjerujem da će Rusija od subote ponovo isporučivati najmanje 20 posto [nekadašnje količine], ali to niko ne može znati”, rekao je on, prenosi Hina.

Rusija je u srijedu ponovo obustavila isporuke plinovodom Sjeverni tok 1, na tri dana, radi popravaka.

Ruski Gazprom objavio je da njegov plin neće stizati u Njemačku od 3:00 sata ujutro u srijedu po srednjoevropskom vremenu do ranih jutarnjih sati u subotu.

U kompaniji su istaknuli da su bili prisiljeni obustaviti isporuke zbog radova na održavanju jedinog preostalog kompresora Sjevernog toka 1.

Smanjene ruske isporuke plinom

Kremlj je poručio da su jedina prepreka normalnom radu plinovoda tehnološki problemi koje su izazvale sankcije zapadnih zemalja Rusiji zbog, kako je u Moskvi nazivaju, specijalne vojne operacije u Ukrajini.

U junu Gazprom je, radi održavanja smanjio isporuke Sjevernim tokom 1, za 60 posto i za dodatnih 20 posto u julu, ukazujući na kašnjenje turbine koju je poslao na servis u Siemens.

Njemačka kompanija poslala ju je u tvornicu u Kanadi, koja je zbog sankcija blokirala njen povrat.

Ukrajina je blokirala jednu od dvije tačke na drugom cjevovodu kojim ruski plin stiže u Evropu, što je dodatno smanjilo isporuke.

Evropske zemlje sada strahuju za opskrbu ključnim energentom ove zime, pozivajući građane i kompanije na štednju i pripremajući planove za racioniranje opskrbe.

Problemi u nabavi i visoke cijene prijetnja su ekonomiji, koja bi mogla pasti u recesiju.

Izvor: Agencije