Izrael odbio osloboditi oboljelog mladog Palestinca

Manasra je bio uhapšen, ispitivan i osuđen na devet godina zatvora sa 13 godina, a njegov slučaj je izazvao međunarodne kritike.

Manasrin slučaj je privukao globalnu pažnju kada je uhapšen sa 13 godina i ispitivan pod užasnim uvjetima 2015. godine (Reuters)

Izraelske vlasti odbile su osloboditi palestinskog zatvorenika koji je uhapšen pod užasnim okolnostima kao 13-godišnjak i koji pati uslijed teškog pogoršanja mentalnog zdravlja.

Okružni sud u Beershevi u četvrtak je odlučio da ne oslobodi sada 21-godišnjeg Ahmada Manasru na osnovu toga što njegov slučaj potpada pod izraelski „protivteroristički zakon“, navodi se u odgovoru na žalbu njegovih advokata.

Manasra, koji je iz okupiranog Istočnog Jerusalema, je bio uhapšen, ispitivan i osuđen na devet godina zatvora sa 13 godina, a njegov slučaj je izazvao međunarodne kritike.

„Ova odluka ukazuje na činjenicu da se suočavamo sa sudskim sistemom aparthejda“, navodi se u saopćenju tima advokata mladog Palestinca.

Samica od 10 mjeseci

„Palestinska djeca, djeca od 13 godina, se procesuiraju na osnovu ovakvih dokumenata. Što se tiče Ahmadovog zdravstvenog stanja, sud je odbio žalbu na osnovu toga da njegovo stanje nije dovoljno ozbiljno za oslobađanje“, istakao je Manasrin advokat Khaled Zabarqa, te dodao kako njegov tim planira predati žalbu izraelskom Vrhovnom sudu.

Manasra se u četvrtak pojavio na sudu i kazao novinarima kako želi ići kući i kako je do sada proveo 10 mjeseci u samici.

Sredinom augusta, izraelski sudovi su produžili njegovu izolaciju do novembra što Manasrina porodica opisuje kao „oblik sporog smaknuća“.

Pretučen i pregažen

Manasrin slučaj je privukao globalnu pažnju kada je uhapšen sa 13 godina i ispitivan pod užasnim uvjetima 2015. godine.

Njegov 15-godišnji rođak je ubijen iz vatrenog oružja od izraelskog civila, nakon što je navodno nožem povrijedio dva izraelska naseljenika u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Manasru je napala grupa Izraelaca i pregazio ga je automobil koji je vozio Izraelac, pri tome je zadobio frakture lobanje i unutrašnje krvarenje.

Sud je utvrdio kako Manasra nije učestvovao u napadu, ali ga je svejedno optužio za pokušaj ubistva.

Osuđen je 2016. na 12 godina zatvora, što je kasnije umanjeno na devet godina.

Izvor: Al Jazeera