Gazprom prebacuje težište plinske infrastrukture prema Kini

Ruski plinski distributer izvijestio je o rekordnoj dobiti u prvoj polovini godine i najavio da će proširiti mrežu plinovoda i izgraditi nova skladišta kako bi Kini mogao isporučivati više plina.

Izvršni direktor Gazproma kaže da u ovoj godini očekuje 'značajno veću dobit' nego 2021. godine, uprkos padu prodaje u Evropi (EPA)

Ruski Gazprom izvijestio je o rekordnoj dobiti u prvoj polovini godine i najavio da će proširiti mrežu plinovoda i izgraditi nova skladišta kako bi Kini mogao isporučivati više plina.

Razdoblje od januara do juna kompanija je zahvaljujući skoku cijena plina zaključila s neto dobiti od 2.500 milijardi rubalja (41,8 milijardi dolara), najvećom od kada je osnovana, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Gazprom je prestao objavljivati finansijske izvještaje od kako je Rusija krajem februara pokrenula, kako ju je nazvala, “posebnu vojnu operaciju” u Ukrajini, ali njegovi dužnosnici povremeno u javnosti iznose podatke o rezultatima.

‘Rekordan prihod i neto dobit’

“Uprkos pritisku sankcija i nepovoljnom vanjskom okruženju, grupa Gazprom izvijestila je o rekordnom prihodu i neto dobiti u prvoj polovini 2022. godine, prema IFRS-u [Međunarodni računovodstveni standard]”, istaknuo je u saopćenju zamjenik izvršnog direktora Famil Sadigov.

Podatak o prihodu nije naveden.

Kompanija je istovremeno smanjila neto dug, dodao je Sadigov.

Izvršni direktor Aleksej Miller izjavio je da u ovoj godini očekuje “značajno veću dobit” nego 2021. godine, uprkos padu prodaje u Evropi.

Evropske zemlje uvele su Moskvi sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu, a planiraju i znatno smanjiti uvoz ruskog plina.

“Rezultati rada za prvu polovinu godine jako su dobri”, kazao je Miller u telefonskom razgovoru u srijedu, prema agenciji Interfax.

Dodao je da kompanija ima dovoljno prostora da osigura realizaciju strateških investicijskih projekata.

Ruta plinovoda i preko Mongolije

Gazprom će uskoro početi povezivati ​​svoju mrežu plinovoda u Evropi s ruskim istokom, a cilj je uspostava poveznice s novim planiranim plinovodom Snaga Sibira 2, koji bi trebao dopremati plin iz skladišta u istočnom Sibiru u Kinu, objasnio je šef ruske kompanije.

Druga ruta plinovoda trebala bi ići preko Mongolije, dodao je.

“Znamo da je kinesko tržište najdinamičnije u svijetu i predviđanja pokazuju da će Kina činiti gotovo 40 posto povećanja potrošnje plina u sljedećih 20 godina”, rekao je čelnik Gazproma.

Planirana gradnja skladišnog prostora u Kovjikti iduće godine znači da će Rusija uskoro moći slati više plina Kini nego što se trenutno planira.

Izvor: Agencije