Evropska unija razmatra zamrzavanje cijena energije

Evropska komisija razmatra opcije zamrzavanja cijena energije i smanjenja potražnje za električnom energijom nakon invazije Rusije na Ukrajinu,

Rusija je smanjila isporuke plina Evropi, pa su cijene skočile na rekordno visoke nivoe (Reuters)

Evropska komisija razmatra opcije zamrzavanja cijena energije i smanjenja potražnje za električnom energijom, izjavila je u četvrtak visoka dužnosnica izvršnog tijela Evropske unije.

Rusija je smanjila isporuke plina Evropi od invazije na Ukrajinu, pa su cijene plina skočile na rekordno visoke nivoe i natjerale zemlje da se bore za plin od drugih dobavljača i zaštite potrošače od sve većih računa, prenosi Hina.

“Radi se na hitnim mjerama vezano uz cijene električne energije. Moglo bi biti nešto i za smanjenje potražnje za električnom energijom”, rekla je Mechthild Woersdoerfer, zamjenica glavnog direktora odjela EK-a za energetiku.

Čeka se odgovor na skok cijena

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen iznijet će ideje Komisije o zamrzavanju cijena energije u govoru 14. septembra, najavila je Woersdoerfer na sastanku odbora za energetiku Evropskog parlamenta.

Govor će uslijediti nekoliko dana nakon što ministri energetike članica EU-a 9. septembra održe hitan sastanak o odgovoru na skok cijena energenata koji pogađa evropsku industriju i utjecat će na veće račune domaćinstava u nadolazećoj zimi.

Državni čelnici sve glasnije pozivaju da EU poduzme mjere za obuzdavanje tih troškova.

Italija, Belgija i Češka zalažu se za zamrzavanje cijene plina na nivou bloka, dok Francuska i Grčka žele da Evropa odvoji cijenu električne energije od sve veće cijene plina.

Komisija razmatra reviziju tržišta električne energije u Uniji.

Woersdoerfer je rekla da će te reforme biti dugoročnija mjera, a Brisel će iznijeti “konkretne opcije” za promjene nakon govora Von der Leyen.

Izvor: Agencije