Biden: SAD nikada neće dozvoliti Iranu da dođe do nuklearng oružja

Predsjednik SAD-a prenio je izraelskom premijeru Jairu Lapidu da Amerika nikada neće dozvoliti Teheranu da dođe do nuklearnog oružja.

Joe Biden obećao da će pokušati oživjeti dogovor s Iranom (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden prenio je izraelskom premijeru Jairu Lapidu da Amerika nikada neće dozvoliti Iranu da dođe do nuklearnog oružja.

“Predsjednik je tokom razgovora naglasio da je Amerika posvećena da nikada ne dozvoli Iranu da pribavi nuklearno oružje”, saopćila je Bijela kuća, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Na zadovoljstvo Izraela, bivši predsjednik SAD-a Donald Trump je povukao Ameriku iz nuklearnog sporazuma s Iranom 2018. godine i uveo oštre sankcije Teheranu.

Nesporazum oko nekoliko pitanja

Biden je obećao da će pokušati oživjeti dogovor i istovremeno obezbijediti sigurnost Izraela.

Britanska novinska agencija dodaje da je oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine djelovalo kao gotova stvar u martu, ali u direktnom razgovoru između Teherana i Washingtona došlo je do nesporazuma oko nekoliko pitanja.

Mešu njima je insistiranje Teherana da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ne ispituje tragove uranija pronađene na tri neprijavljena mjesta na kojima se ne bi trebao nalaziti.

Izvor: Al Jazeera