Belgija gasi svjetla i oporezuje energetske kompanije

Premijer Alexander De Croo je najavio da će se grijanje u javnim zgradama ograničiti na 19 stepeni, a ograničit će se i hlađenje klima uređajima.

Belgija ima najveću inflaciju u energetici u zemljama Evropske unije (Arhiva)

Belgija je najavila niz mjera za ublažavanje rasta cijena energije, što uključuje smanjenje potrošnje energije u zgradama te prijedlog oporezivanja viška dobiti energetskih kompanija kao što su Engie i TotalEnergies.

Premijer Alexander De Croo najavio je da će se grijanje u javnim zgradama ograničiti na 19 stepeni Celzijevih, a ograničit će se i hlađenje klima uređajima, prenosi Hina.

Rasvjeta ureda i spomenika gasit će se u 19:00 sati, a razgovarat će se i o gašenju svjetala na autocestama i u gradovima u određene sate.

“Bude li svaki građanin štedio energiju kada god je to moguće, štedjet će i vlastiti novac, ali će pritom i cijene pasti”, rekao je de  Croo, pa se slikovito izrazio:”Često mali potoci prerastu u velike rijeke.”

Savezna vlada odlučila je smanjeni porez na dodanu vrijednost od 6,0 posto primijeniti i na plin i struju te uvodi posebnu energetsku stopu za siromašne do kraja prvog kvartala 2023. godine.

Razmatra se energetska strategija

Krajem septembra Vlada će predstaviti prijedlog oporezivanja viška dobiti za energetske kompanije.

Belgija već uprihoduje 800 miliona eura iz poreza na nuklearnu energiju te sada želi takav porez proširiti i na druge kompanije u energetskom sektoru.

Ruska invazija Ukrajine u febraru primorala je Belgiju, zemlju od 11 miliona ljudi, da razmotri svoju energetsku strategiju s obzirom da je planirala potpuno izbaciti iz upotrebe nuklearnu energiju 2025. godine.

Prema podacima statističkog ureda Eurostat, Belgija ima najveću inflaciju u energetici u zemljama Evropske unije.

Izvor: Agencije