UN: Juli 2022. jedan od najtoplijih dosad zabilježenih u svijetu

Prošli je mjesec WMO pozvao svjetske čelnike “da se probude” i shvate da Evropa prolazi kroz niz neuobičajenih toplinskih valova koji će, zbog klimatskih promjena postajati sve češći.

Globalno je temperatura zabilježena u proteklom mjesecu za 0,4 stepena Celzijusa premašila onu zabilježenu u referentnom razdoblju od 1991. do 2020. godine (EPA)

Prošli je mjesec bio jedan od najtoplijih mjeseca jula dosad zabilježenih u svijetu, objavila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO), specijalizirana UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi.

“Možemo reći da je ovogodišnji juli jedan od tri najtoplijih dosad evidentiranih, a istodobno je intenzivan i dugotrajan toplinski val, kako smo se svi mogli uvjeriti, pogodio brojne dijelove Evrope”, rekla je glasnogovornica WMO-a Clare Nullis na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

U saopćenju za medije Svjetske meteorološke organizacije, koja se poziva na podatke Službe Copernicus o klimatskim promjenama, pojašnjava se da je juli 2022. bio tek neznatno hladniji od jula 2019, no i malo topliji od jula 2016.

Temperaturne razlike

“Ali temperaturna razlika između spomenuta tri mjeseca bila je doista vrlo mala”, rekla je Nullis, dodavši da je “odstupanje manje od granice pogreške”.

Globalno je temperatura zabilježena u proteklom mjesecu za 0,4 stepena Celzijusa premašila onu zabilježenu u referentnom razdoblju od 1991. do 2020. godine.

A sve to uprkos prisutnosti prirodnog fenomena La Nine, koji je, prema WMO-u, “trebao imati učinak hlađenja”.

Prošli je mjesec WMO pozvao svjetske čelnike “da se probude” i shvate da Evropa prolazi kroz niz neuobičajenih toplinskih valova koji će, zbog klimatskih promjena postajati sve češći i javljat će se kontinuirano bar do godine 2060.

Izvor: Agencije