Saudijska Arabija otvara granični prijelaz Salwa s Katarom

Imajući u vidu da će se Svjetsko prvenstvo u nogometu održati u Kataru u novembru, granični prijelaz Salwa će biti važna poveznica za tranzit putnika iz cijelog svijeta.

Granični prijelaz Salwa jedan je od najvažnijih graničnih prijelaza u Saudijskoj Arabiji preko kojeg se vrši promet robe i putnika između Katara i Saudijske Arabije (Al Jazeera)

Nakon što su njegovi kapaciteti povećani gotovo šest puta, u ponedjeljak je službeno otvoren novi granični prijelaz Salwa između Kraljevine Saudijske Arabije i Države Katar.

Granični prijelaz Salwa jedan je od najvažnijih graničnih prijelaza u Saudijskoj Arabiji preko kojeg se vrši promet robe i putnika između Katara i Saudijske Arabije. Imajući u vidu da će se Svjetsko prvenstvo u nogometu održati u Kataru u novembru, granični prijelaz Salwa će biti važna poveznica za tranzit putnika iz cijelog svijeta za vrijeme te sportske manifestacije.

Prema saudijskim medijima, postojat će mehanizmi i protokoli za ulazak nogometnih navijača iz različitih zemalja, iz Saudijske Arabije u Katar, tokom Mundijala.

Od ponedjeljka je pušten u rad dio za putnički promet na graničnom prijelazu Salwa, koji je jedini kopneni granični prijelaz Katara. Novootvoreni granični prijelaz ima šest puta veći kapacitet od starog prijelaza, sa dnevnim kapacitetom preko 24 hiljade vozila, oko 12 hiljada vozila u dolasku i oko 13 hiljada vozila u odlasku. Stari granični prijelaz je mogao primiti svega tri hiljade vozila.

Doprinos povećanju prometa

Princ Saud bin Nayef bin Abdulaziz, guverner Istočne provincije u Saudijskoj Arabiji, prisustvovao je otvaranju graničnog prijelaza. Tom prilikom je istaknuo  da će prijelaz Salwa doprinijeti povećanju prometa vozila i putnika, pored toga da će imati ulogu u poboljšanju obima trgovinske razmjene i ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

Sa svoje strane, inženjer Suhail bin Mohamad Abanmi, guverner Saudijske uprave za zekat, porezne i carinske uprave, rekao je da je projekat novog graničnog prijelaza Salwa sada u potpunosti opremljen kompletnim uslugama i uslužnim objektima za sva vozila i putnike u prolazu. Naglasio je da će granični prijelaz predstavljati važan faktor u jačanju prometa vozila i putnika, pored toga da će imati ulogu u povećanju obima trgovinske razmjene i ekonomskih odnosa između Saudijske Arabije i Katara.

Granični prijelaz Salwa nalazi se 5,5 kilometara zapadno od granice s Katarom, a 1,3 kilometra zapadno od grada Salwa. To je jedini kopneni granični prijelaz između Kraljevine i Države Katar. Udaljen je 460 kilometara od glavnog grada Saudijske Arabije (Rijada) i 90 kilometara od glavnog grada Katara (Dohe).

Procjenjuje se da ovim prijelazom u oba smjera godišnje prođe više od 350 hiljada kamiona koji prevoze hiljade tona robe, kao i da prođe preko 1,3 miliona automobila.

Izvor: Agencije