Prvi put u američkoj historiji: FBI pretražio Trumpovu rezidenciju

Traženi su predsjednički dokumenti pod sumnjom da je bivši predsjednik Donald Trump otuđio i sakrio neke važne, tajne dokumente.

Navodno je akcija povezana s istragom je li Trump odnio povjerljivu dokumentaciju iz Bijele kuće u svoju rezidenciju na Floridi (EPA)

Agenti FBI-a su pretražili kuću Donalda Trumpa u Palm Beachu na Floridi, odnosno njegovu rezidenciju Mar-a-Lago. Traženi su predsjednički dokumenti pod sumnjom da je bivši predsjednik otuđio i sakrio neke važne, tajne dokumente. Zna se da je neke uništio u toaletu u Bijeloj kući. Pitanje je mogu li ti dokumenti nanijeti štetu američkoj sigurnosti.

Fokus pretrage je bio u Trumpovom uredu i osobnim prostorima.

Neki od Trumpovih suradnika, dok je bio u Bijeloj kući, kažu da se vrlo nemarno odnosio prema klasicifiranim dokumentima.

Trump je potvrdio pretragu, ali odbio je reći zašto su došli agenti FBI-a. U poduljem priopćenju naveo je da FBI provodi pretragu njegovog imanja Mar-a-Lago i ustvrdio da su agenti provalili u sef.

Navodno je akcija povezana s istragom je li Trump odnio povjerljivu dokumentaciju iz Bijele kuće u svoju rezidenciju na Floridi.

Trump: Upad nije bio potreban niti primjeren

Ova akcija, koju FBI i Ministarstvo pravosuđa nisu odmah potvrdili, dolazi u trenutku kada je Trump najavljivao da će se još jednom kandidirati za predsjednika. Iako nalog za pretres ne sugerira da su kaznene prijave blizu ili da se čak očekuju, Ministarstvo moraju dokazati da imaju razlog da se kazneno djelo dogodilo.

‘Nikada se ovako nešto nije dogodilo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država’, poručio je Trump (EPA)

„Nakon rada i suradnje s relevantnim Vladinim agencijama, ovaj nenajavljeni upad u moj dom nije bio potreban niti primjeren“, objavio je Trump u svojoj izjavi.

„Ovo su mračna vremena za našu naciju, budući da je moj prekrasni dom, Mar-A-Lago u Palm Beachu na Floridi, trenutno pod opsadom, napadnut i zauzet od strane velike skupine agenata FBI-a. Nikada se ovako nešto nije dogodilo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država“.

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Dena Iverson odbila je komentirati pretres, uključujući i to je li državni odvjetnik Merrick Garland osobno odobrio pretres.

Ministarstvo pravosuđa je istraživalo prisutnost povjerljivih zapisa unutar 15 kutija koje je iz Mar-a-Laga preuzela Državna uprava za arhive i dokumentaciju ranije ove godine. Arhiv je potom proslijedio slučaj Ministarstvu pravosuđa.

Savezni zakon zabranjuje uklanjanje povjerljivih dokumenata na neovlaštene lokacije, iako je moguće da bi Trump mogao pokušati tvrditi da je, kao predsjednik, on bio krajnji autoritet za deklasifikaciju.

Postoji više zakona koji reguliraju povjerljive informacije, uključujući zakon, kažnjiv kaznom do pet godina zatvora, prema kojem se uklanjanje takvih zapisa i njihovo držanje na neovlaštenom mjestu smatra kaznenim djelom. Drugi zakon označava kao kazneno djelo loše rukovanje klasificiranim zapisima, bilo namjerno ili na način krajnjeg nemara.

Akcije ne bi bilo da ne postoje opravdane sumnje

Istraga nije jedina pravna glavobolja s kojom se Trump suočava. Odvojena istraga povezana s nastojanjima Trumpa i njegovih saveznika da ponište rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine i nereda od 6. siječnja 2021. godine u Kongresu,  također se intenzivirala u Washingtonu.

Okružni tužitelj u okrugu Fulton u Georgiji istražuje jesu li se Trump i njegovi bliski suradnici htjeli miješati u izbore u toj saveznoj državi na kojima je pobijedio demokrat Joe Biden.

Jedno je sigurno – Ministarstvo pravosuđa i FBI ne bi poduzimali ovu akciju da nemaju opravdane sumnje da je Trump nešto krivo učinio.

On će, naravno, cijelu situaciju iskoristiti da se prikaže mučenikom i čovjekom kojeg se zlostavlja, što će iskoristiti za predstojeće izbore. Osim, ukoliko bude optužen na saveznom sudu.

Ukoliko se pokaže da je upad FBI-a bio neopravdan to će biti veliki udarac predsjedniku Bidenu i njegovim demokratima pred kongresne izbore u studenom ove godine.

Izvor: Al Jazeera