Plan EU-a za uštedu plina na snagu stupa danas

Krajnji cilj uštede je priprema za moguć potpuni prekid opskrbe zemalja EU-a ruskim plinom.

Prema planu, zemlje članice EU-a trebaju dobrovoljno smanjiti potrošnju plina za 15 posto između 1. avgusta i 31. marta sljedeće godine, u usporedbi s prosječnom potrošnjom u istome razdoblju u proteklih pet godina (EPA)

Plan Evropske unije za djelovanje u vanrednim situacijama koji se odnosi na pripremu za moguć prekid opskrbe ruskim plinom, stupit će na snagu danas nakon što je u ponedjeljak objavljen u službenom glasilu EU-a.

Prema planu, zemlje članice EU-a trebaju dobrovoljno smanjiti potrošnju plina za 15 posto između 1. avgusta i 31. marta sljedeće godine, u usporedbi s prosječnom potrošnjom u istome razdoblju u proteklih pet godina.

Podaci EK pokazuju da je potrebno uštedjeti ukupno 45 milijardi kubnih metara plina da bi se postigao zacrtani cilj, piše Hina pozivajući se dpa.

Njemačka bi smjela potrošiti oko 10 milijardi kubnih metara manje u odnosu na prethodno razdoblje.

Priprema za najgori scenario

Krajnji cilj uštede je priprema za moguć potpuni prekid opskrbe zemalja EU-a ruskim plinom, nakon što je Moskva posljednjih mjeseci znatno smanjila opskrbu.

Novim planom za vanredne situacije je, u slučaju većih nestašica plina, predviđena i mogućnost obavezne uštede.

Najmanje 15 zemalja članica EU-a, koje čine oko 65 posto ukupnog stanovništva bloka, moralo bi dati odobrenje za aktiviranje takve mjere.

Nekoliko zemalja, među kojima su Italija i Španija, osigurale su izuzeće za takvu situaciju.

Plan za vanredne situacije zasad će biti na snazi ​​godinu dana.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada