Subvencionirane karte nisu natjerale Nijemce da se odreknu automobila

Njemačka vlada je u junu u sklopu paketa mjera kojima bi se građane rasteretilo zbog povećane cijene energenata uvela kartu od devet eura koja vrijedi i u svim sredstvima javnog prometa.

Karta od devet eura je dovela do pojačanog korištenja sredstava javnog prevoza što je na nekim trasama dovelo do kolapsa, ali nije značajno rasteretila cestovni prevoz, navodi Christian Boettger (EPA)

Karta javnog prevoza od devet eura, koja je u Njemačkoj uvedena kako bi rasteretila promet i smanjila negativne učinke poskupljenja energenata, nije postigla svoj cilj, saopćeno je u ponedjeljak na temelju prvih procjena stručnjaka.

“Karta od devet eura je dovela do pojačanog korištenja sredstava javnog prevoza što je na nekim trasama dovelo do kolapsa, ali nije značajno rasteretila cestovni prevoz”, kaže Christian Boettger s Visoke škole za promet i tehniku u Berlinu (HTW), prenosi Hina.

Prema istim saznanjima, gotovo je nezamjetan broj onih koji su zbog subvencionirane mjesečne karte odrekli korištenja vlastitog automobila.

Istodobno je povećan broj vožnji sredstvima javnog prevoza do kojih uopće ne bi došlo bez subvencionirane karte.

“Jedna četvrtina tih korištenja javnim prevoznim sredstvima se uopće ne bi dogodila da ta putovanja nisu subvencionirana”, kaže Boettger.

Do istog zaključka je došlo jedno ispitivanje koje je provedeno na širem gradskom području Minhena.

Utjecaj karte

Ondje je ustanovljeno da 35 posto građana koristi javni prevoz više nego prije, ali da se samo tri posto odriče automobila što također ukazuje na to da se povećani broj putovanja javnim prevozom odnosi na putovanja koja se ne bi dogodila bez mjesečne karte od devet eura.

“Mi nismo ni očekivali neku radikalnu promjenu ponašanja građana kada je u pitanju svakodnevni prevoz”, rekao je Klaus Bogenberger s Tehničkog univerziteta u Minhenu.

Njemačka vlada je u junu u sklopu paketa mjera kojima bi se građane rasteretilo zbog povećane cijene energenata uvela kartu od devet eura koja vrijedi i u svim sredstvima javnog prometa uključujući i lokalni željeznički prevoz.

S obzirom na to da karta vrijedi u svim javnim prevozima na području Njemačke, teoretski je moguće lokalnim vozovima putovati uzduž cijele zemlje.

To je djelomice, a posebno vikendima, prouzročilo kolaps željezničkog prevoza na trasama od većih gradova prema turističkim odredištima.

Njemačka vlada još razmatra mogućnost nekog oblika nastavka subvencioniranja karte javnog prevoza.

Ministar finansija Christian Lindner (Liberalno-demokratska stranka FDP) je međutim naglasio kako za daljnje subvencije u budžetu nema sredstava.

Izvor: Agencije