Kina i Tajland najavili nove vojne vježbe

Vojna vježba borbenih aviona Tajlanda i Kine održat će se ovog mjeseca nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije COVID-a.

Tajland, jedna od najopremljenijih zemalja u regiji, historijski je uvijek imala američku opremu, a sada želi da nabavi avione F-35 kako bi zamijenila starije F-16 modele (EPA)

Vojna vježba borbenih aviona Tajlanda i Kine održat će se ovog mjeseca nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije COVID-a, saopštila je u ponedjeljak tajlandska ratna avijacija.

Bivša zračna baza Sjedinjenih Američkih Država na sjeveroistoku Tajlanda, koja je bila dom američkih snaga tokom Vijetnamskog rata, odabrana je da bude domaćin događaja, prenio je Reuters.

Vježba Falcon Strike je održana četiri puta od 2015. godine, a ovog puta će trajati 11 dana, počev od 14. augusta, prenosi Tanjug.

Britanska novinska agencija dodaje da je Tajland najstariji američki saveznik u Aziji, ali su se odnosi dvije zemlje iskomplicirali 2014. godine nakon vojnog puča.

Jačanje odnosa

Tajland je u međuvremenu tražio da se ojačaju odnosi sa Kinom i kupio je vojnu opremu od Kine.

Tajland, jedna od najopremljenijih zemalja u regiji, historijski je uvijek imala američku opremu, a sada želi da nabavi avione F-35 kako bi zamijenila starije F-16 modele.

Prema izvoru iz ratne avijacije, koji je insistirao na anonimnosti, Tajland neće koristiti avione tipa F-16 tokom vježbi sa Kinom, pa će umjesto toga koristiti švedski Saab JAS-39 i njemački Alpha Jet Lite.

Ne zna se koje će avione koristiti Kina, dodao je izvor.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada