BioNTech i Pfizer u oktobru planiraju isporuku vakcina prilagođenih omikronu

Kompanije trenutno procjenjuju anticovid vakcine, uključujući monovalentne i bivalentne vakcine usmjerene protiv omikronskih podvarijanti i drugih sojeva SARS-CoV-2.

BioNTech je u drugom kvartalu ove godine ostvario prihod od 3,2 milijarde eura, što je za 40 posto manje u odnosu na isti period prošle godine (EPA)

Njemačka biotehnološka kompanija BioNTech objavila je u ponedjeljak da planira već u oktobru isporučiti vakcine prilagođene varijanti omikron.

Kompanija sa sjedištem u Mainzu pokrenula je sa svojim američkim partnerom Pfizerom proizvodnju vakcina prilagođenih podvarijantama BA.1- i BA.4/5 omikrona, navodi se u izvještaju o finansijskim rezultatima, prenosi Anadolija.

Kompanije planiraju da obje vakcine isporuče na vrijeme tokom jesenje sezone.

Procjene vakcina

“Kompanije trenutno procjenjuju anticovid vakcine, uključujući monovalentne i bivalentne vakcine usmjerene protiv omikronskih podvarijanti i drugih sojeva SARS-CoV-2”, dodaje se.

Kompanija je saopštila da su podaci iz ovih istraživanja predstavljeni regulatornim agencijama u junu i julu ove godine, nakon što je američka Uprava za hranu i lijekove savjetovala proizvođače vakcina da razviju modificirane vakcine koje dodaju omikron BA.4/5 spike protein trenutnoj kompoziciji vakcine kako bi stvorili dvovalentnu dopunsku vakcinu.

BioNTech je u drugom kvartalu ove godine ostvario prihod od 3,2 milijarde eura, što je za 40 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: Agencije