Sporazum opozicije i vojske Čada u Kataru

Sporazum o pokretanju nacionalnih pregovora potpisala vojna administracija ove afričke države i 40 opozicijskih grupa, ali ne i glavna pobunjenička grupa.

Prema sporazumu, potpisanom u ponedjeljak u katarskoj prijestolnici Dohi, razgovori, koji bi trebali otvoriti put ka predsjedničkim izborima, trebali bi započeti 20. avgusta (Reuters)

Vojna uprava Čada potpisala je sporazum sa više od 40 opozicijskih grupa kako bi bili pokrenuti nacionalni mirovni pregovori, no glavna pobunjenička grupa iz ove centralne afričke države odbija biti dio ovih susreta.

Prema sporazumu, potpisanom u ponedjeljak u katarskoj prijestolnici Dohi, razgovori, koji bi trebali otvoriti put ka predsjedničkim izborima, trebali bi započeti 20. avgusta.

Od marta Katar posreduje između opozicijskih grupa i vojne uprave Čada koju predvodi Mahamat Idriss Deby Itno, general koji je preuzeo vlast nakon što je njegov otac poginuo u borbi protiv pobunjenika prošle godine.

Odbijanje FACT-a

No, Front za promjenu i slogu u Čadu (FACT), glavna pobunjenička grupa, objavio je kako neće potpisati sporazum uprkos svim naporima katarskih posrednika.

U saopćenju, objavljenom u Dohi prije potpisivanja dogovora, FACT navodi kako „odbija sporazum koji će biti potpisan“. Dodaje se kako učesnici nacionalnog dijaloga neće biti tretirani jednako i zahtjeva se novi komitet za organiziranje pregovora, kao i oslobađanje zatvorenih pobunjenika iz državnih zatvora.

„No, FACT ostaje dostupan za dijalog bilo gdje i bilo kada“, dodaje se u saopćenju grupe za koju se procjenjuje da ima između 1.500 i 2.000 boraca.

Upravo su borci FACT-a poveli ofanzivu u kojoj je Idriss Deby Itno, koji je otac Debyja i koji je bio predsjednik 30 godina, poginuo.

Izvor: Agencije