AP: Godinu dana poslije Afganistana, američki obavještajci se okreću Kini

Američki predsjednik Joe Biden i vodeći sigurnosni zvaničnici manje govore o borbi protiv terorizma, a više o političkim, ekonomskim i vojnim prijetnjama od Kine i Rusije.

Glasnogovornica CIA-e Tammy Thorpe ocijenila je da terorizam ostaje 'vrlo realan izazov' (EPA)

Zamjenik direktora Centralne obavještajne agencije CIA David Cohen stavio je do znanja zaposlenima u kontraterorističkom sektoru da je borba protiv Al-Kaide i ostalih oružanih grupa prioritet, ali je naveo i da će novac i resursi agencije biti značajno usmjereni na Kinu, prenio je AP.

Godinu dana nakon završetka rata u Afganistanu američki predsjednik Joe Biden i vodeći sigurnosni zvaničnici manje govore o borbi protiv terorizma, a više o političkim, ekonomskim i vojnim prijetnjama od Kine i Rusije, dodaje američka novinska agencija, prenosi Tanjug.

Došlo je do tihog zaokreta u obavještajnim agencijama, koje premještaju stotine službenika na pozicije fokusirane ka Kini, a neki od njih su ranije radili na borbi protiv terorizma.

Obavještajci naglašavaju da se borba protiv terorizma ne ignorira.

Samo prije sedmicu dana otkriveno je da je dron CIA-e ubio lidera Al-Kaide Aymana al-Zawahrija u Kabulu.

Međutim, nekoliko dana kasnije, Kina je pokrenula velike vojne vježbe i zaprijetila da će prekinuti kontakte sa Amerikom zbog posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu.

Kako dodaje AP, upravo je to poruka zamjenika Cohena koju je poslao zaposlenima prije sedmicu dana, da je glavni prioritet agencije da shvati Peking i suprotstavi mu se.

Obavještajci kažu da im je potrebno više informacija o Kini, posebno zbog nemogućnosti da se utvrdi uzrok pandemije COVID-a.

Peking je optužen da je krio informacije o porijeklu virusa.

Pristalice Bidenove administracije se osvrću na činjenicu da su Sjedinjene Američke Države uspjele da prate i ubiju Al-Zawahirija i kažu da je to dokaz da SAD mogu da ciljaju mete u Afganistanu i iz inostranstva.

Međutim, kritičari kažu da podatak da je Al-Zawahiri živeo u Kabulu, pod očiglednom zaštitom talibana, govori da je u toku povratak oružanih grupa protiv kojih se Amerika bori.

Pomak u prioritetima

Pomak u prioritetima podržavaju mnogi bivši obavještajci i zastupnici iz obje američke partije.

Demokratski kongresmen Jason Crow, koji je služio u Afganistanu u Iraku, rekao je da vjeruje da se SAD uglavnom fokusirao na kontraterorizam prethodnih godina.

“Mnogo veća egzistencijalna prijetnja su Rusija i Kina. Terorističke grupe ne mogu da unište američki način života na način na koji Kina može”, rekao je Crow.

Glasnogovornica CIA-e Tammy Thorpe ocijenila je da terorizam ostaje “vrlo realan izazov”.

“Iako krize, poput ruske invazije na Ukrajinu i strateški izazovi koje postavlja Kina traže našu pažnju, CIA će nastaviti agresivno da prati terorističke prijetnje širom svijeta i raditi sa partnerima da ih zaustavi”, dodala je Thorpe.

Kongres je pritisnuo CIA-u i ostale obavještajne agencije da naprave Kinu glavnim prioritetom, prema riječima nekoliko ljudi upoznatih sa pitanjem, koji su govorili anonimno za AP.

Usmjeravanje resursa ka Kini zahtijeva veće rezove svuda, uključujući i kontrateroristički sektor.

Konkretno, kongresmeni žele više informacija o kineskom razvoju naprednih tehnologija.

Pod predsjednikom Xi Jinpingom Kina je uložila hiljade milijardi dolara u razvoj kvantne nauke, vještačke inteligencije i ostalih tehnologija koje će vjerovatno da utječu na način na koji će budući ratovi da se vode i ekonomije da budu postavljene, dodaje AP.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada