Washington Post: Politička kriza u Iraku ulazi u novu fazu s nepoznatim posljedicama

Političari iz šiitskog, sunitskog i kurdskog bloka u zemlji još uvijek nastavljaju žestoku borbu oko oblika nove vlasti.

Najnoviju borbu za vlast u Iraku omogućili su narodni protesti protiv korupcije i stranog uplitanja (Reuters)

Američki list Washington Post objavio je da su protesti građana u Iraku zbog formiranja iračke vlade ove sedmice završili mirno, s tim da je politička kriza u zemlji ušla u novu fazu s nepoznatim posljedicama, budući da zavađena elita nije pokazala bilo kakve znakove rješenja.

U izvještaju američkog lista se navodi da, uprkos tome što je prošlo deset mjeseci otkako je šiitski vođa Muqtada al-Sadr osvojio najveći broj mjesta u zakonodavnoj vlasti, političari iz šiitskog, sunitskog i kurdskog bloka u zemlji još uvijek nastavljaju žestoku borbu oko oblika nove vlasti. Al-Sadr se sada povukao iz pregovora o formiranju vlade, dok njegovi sljedbenici kampiraju u zgradi iračkog parlamenta.

Washington Post je ukazao da državni budžet još nije usvojen, dok se problemi u zemlji gomilaju. Projekti javnih radova su na čekanju, elektromreža je u kvaru, a tu su i ostali problemi koji čekaju da se riješe.

List navodi da gotovo dva desetljeća nakon američke invazije na Irak, političke stranke u Iraku još uvijek djeluju u okviru onoga što je zapravo postalo pravilo političke igre. U skladu s tim pravilom, zemljom se upravlja kroz sistem utemeljen na konsenzusu koji svakome daje mjesto za stolom i svima omogućuje pristup bogatstvu zemlje bogate naftom, često kroz favoriziranja i korupciju.

Dominiranje političkom scenom

Međutim, šiitski vođa Muqtada al-Sadr osporio je to pravilo kada je pokušao formirati vladu koja isključuje njegovog šiitskog suparnika, bivšeg premijera Nourija al-Malikija. Nije uspio formirati vladu, što je izazvalo nemire koji su gurnuli Irak u zabrinjavajuću situaciju s nepoznatim posljedicama.

U izvještaju se navodi da Al-Sadr, istaknuta iračka ličnost i vođa koji se suprotstavio američkim snagama, ima desetke hiljada sljedbenika iz radničke klase u Iraku koji mu duguju lojalnost.

Al-Sadr je sada pozvao svoje sljedbenike da izađu na ulice u znak podrške njegovim naporima da sruši politički sistem koji je formiran nakon američke invazije na Irak, za koji smatra da je kleptokratski.

No, politički analitičari ovakav potez šiitskog vođe vide kao novi pokušaj dominacije u donošenju odluka unutar podijeljenih šiitskih frakcija u Iraku, a time i u cijelom političkom sistemu u zemlji.

Politički analitičar Fanar Haddad, docent na Univerzitetu u Kopenhagenu, smatra da Al-Sadr “izgleda namjerava preoblikovati dogovor o podjeli vlasti. Pokazao je da (njegovi sljedbenici) mogu zauzeti parlament; pokazao je da oni mogu zauzeti javni prostor”.

List navodi da su najnoviju borbu za vlast u Iraku omogućili narodni protesti protiv korupcije i stranog uplitanja koji su izbili 2019. godine, a koji su iznenadili političke vođe u Bagdadu, Teheranu i Washingtonu i nakratko se činilo da prijete cijelom političkom sistemu.

Sigurnosne snage i milicije, uključujući one koje podržava Al-Sadr, uspjele su zaustaviti protestni pokret, ali su ti protesti isforsirali održavanje novih izbora u oktobru na kojima su kandidati Sadrističkog pokreta osvojili više mjesta u parlamentu od bilo koje druge frakcije.

Potiskivanje šiitskih suparnika

Izvještaj Washington Posta navodi da je nakon višemjesečnih rasprava o rješavanju krize koje nisu dovele do formiranja nove vlade, Al-Sadr iz rasprava povukao parlamentarne zastupnike koji su povezani s njegovom strujom, a povlačenje je opisao kao osudu političkog sistema u zemlji.

Al-Sadr je zadržao svoje sljedbenike na pozicijama u iračkim institucijama vlasti, što je navelo analitičare da nagađaju da ovim potezom traži podršku biračkog tijela koje obično s prezirom gleda na sudjelovanje u rascjepkanoj izbornoj politici zemlje.

Analitičari, također, vjeruju da vođa Al-Sadr pokušava potisnuti svoje šiitske suparnike, kako bi se pojavio kao vodeća snaga koja predsjedava procesom formiranja vlade.

Washington Post navodi da su opasnosti ovakvih Al-Sadrovih nastojanja otkrivene kada su procurjeli audio snimci u kojima Al-Maliki opisuje Al-Sadra kao “podmuklog i korumpiranog”, te kako se priprema za borbu iz koje može izaći samo jedan pobjednik.

Izvor: Al Jazeera