Saif al-Adel al-Masri: Al-Kaidin ‘ministar odbrane’

Očekuje se da će Saif al-Adel al-Masri biti imenovan za nasljednika ubijenog Aymana al-Zawahirija.

Bivše kolege Saifa al-Adela al-Masrija opisuju kao vještog diplomatu i visokoobrazovanu osobu (Reuters)

Saif al-Adel al-Masri, stručnjak za eksplozive, opisan je kao “najefikasniji” i ”najnasilniji” operativac Al-Kaide.

Posljednji je veteran među vođama ove organizacije i trećerangirani dužnosnik u hijerarhiji. Očekuje se da će biti imenovan za “nasljednika” Aymana al-Zawahirija, nakon saopćenja da je na njega izveden atentat 2. avgusta 2022. godine.

Bio je jedan od planera bombaških napada na američke ambasade u Nairobiju i Dar es-Salaamu 1998. godine, u kojima su poginule 224 osobe. Sjedinjene Američke Države i Britanija ponudile su nagradu od 7,5 miliona funti, te 10 miliona dolara za informacije o njemu.

Rođenje i odrastanje

Postoje kontradiktorne informacije o njegovom pravom imenu, jer svoj privatni život čuva daleko od očiju javnosti, ali mediji sugeriraju da se zove Mohamed Salah al-Din Zaidan.

Rođen je u guvernatu Monufia u Egiptu između 1960. i 1963. godine. Oženjen je kćerkom Mustafe Hamida (Abu al-Walid al-Masri), koji je navodno bio politički savjetnik Osame bin Ladena.

Studij i naučno usavršavanje

Diplomirao je na Fakultetu inženjerskih nauka u Egiptu, a u njegovim memoarima se navodi da u slobodno vrijeme uči Kur'an napamet.

Bivše kolege ga opisuju kao vještog diplomatu i visokoobrazovanu osobu sa dobrim poznavanjem engleskog jezika.

‘Džihadističko’ iskustvo

Njegovo zanimanje za “džihadističke” organizacije počelo je sredinom 1980-ih, nakon što je sudjelovao u pokušaju atentata na bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hasana Abu Bashu.

Dobio je čin pukovnika u egipatskim specijalnim snagama 1987. godine, ali je iste godine uhapšen pod optužbom za umiješanost u ono što je poznato kao “Slučaj nacionalne sigurnosti br. 401”, u kojem su mnogi “islamski aktivisti” lišeni slobode zbog pokušaja da ožive ”Organizaciju Džihad ”, optuženu za atentat na bivšeg egipatskog predsjednika Anwara Sadata 1981. godine.

Pušten je na slobodu zbog nedostatka dokaza protiv njega, pa je nakon toga, 1989. godine, pobjegao u Saudijsku Arabiju i tamo se pridružio Al-Kaidi.

Potom je 1992. godine otišao iz Saudijske Arabije u Sudan s osnivačem Al-Kaide, Osamom bin Ladenom.

Pridružio se “mudžahedinima” koji su se borili protiv sovjetske okupacije u Afganistanu, a Bin Laden mu je povjerio zadatak obuke boraca u Kandaharu, nakon čega je pobjegao u Iran tokom američke invazije na Afganistan 2001. godine.

Iranski obavještajci su ga uhapsili nakon što je ušao na teritoriju njihove zemlje, a u Iranu je vjerovatno bio sve do 2022. U “Projektu Pearl”, koji su pokrenuli američki istražitelji, otkriveno je da je Saif al-Adl imao veze s ubistvom američkog novinara Daniela Pearla u Pakistanu 2002.

Funkcije i odgovornosti

– Bio je oficir u egipatskim specijalnim snagama 1987.

– Bio je član pokreta Islamski džihad u Egiptu prije nego što se pridružio Al-Kaidi.

– Nazivaju ga trećerangiranim dužnosnikom u hijerarhiji vodstva Al-Kaide, nakon Bin Ladena i Al-Zawahirija.

– Izabran je za privremenog vođu organizacije kao nasljednik Osame bin Ladena kojeg su američke snage ubile u pakistanskom gradu Abbottabadu u maju 2011. godine.

– Spada u vojne vođe u Al-Kaidi, gdje je radio kao instruktor za rukovanje oružjem i izvođenje otmica i atentata, a obučavao je borce unutar organizacije u Somaliji i Afganistanu.

– Bio je pripadnik jedinice “Bin Ladenovih čuvara” i šef njegovih tjelohranitelja.

– Obavljao je dužnost šefa Al-Kaidinog odbora za sigurnost sredinom 1990-ih.

– Bio je član Savjetodavnog vijeća Al-Kaide.

– Dobio je nadimak ”ministar odbrane” u Al-Kaidi nakon što je preuzeo odgovornost za pitanje sigurnosti.

– Odigrao je ulogu u uspostavi Al-Kaidine infrastrukture na Rogu Afrike, uključujući Somaliju.

– Uspostavio je kampove za obuku u Sudanu, Pakistanu i Afganistanu 1990-ih.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije