Dogovoreno primirje između Izraela i Islamskog džihada

U tri dana izraelskih udara na Pojas Gaze poginuli su deseci ljudi, a stotine su ranjene.

Među ubijenim u Gazi su i žene i djeca (Reuters)

Izrael i palestinska grupa Islamski džihad dogovorili su prekid vatre, koji je stupio na snagu u 22:30 sati po srednjoevropskom vremenu, nakon trodnevnih izraelskih udara za Pojas Gaze, odakle su palestinski borci ispaljivali rakete prema Izraelu.

U tri dana eskalacije, u Pojasu gaze su poginuli deseci osoba, a stotine su ranjene.

Ured premijera Izraela Yaira Lapida potvrdio je da dogovor, do kojeg se došlo uz posredovanje Egipra, stupa na snagu u nedjelju navečer.

„Država Izrael zahvaljuje Egiptu na njegovim naporima. Ako prekid vatre bude prekršen, Izrael zadržava pravo da snažno odgovori“, kaže se u izjavi.

Dogovor o prekidu vatre potvrdio je i Islamski džihad.

Ranije, palestinski Islamski džihad (PIJ) potvrdio je u nedjelju da je u izraelskom zračnom napadu na pojas Gaze poginuo još jedan visokorangiranih komandant te organizacije.

“Brigade Al-Quds žale za vođom Khaledom Mansourom, članom našeg vijeća sigurnosti i komandantom južnog regiona (pojasa Gaze). On je jučer ubijen u izraelskom zračnom udaru”, navodi se u saopštenju ove palestinske grupe, prenosi Reuters.

Brigade Al-Quds su naoružano krilo Palestinskog islamskog džihada, koji je u subotu odbacio predlog Egipta o uspostavljanju privremenog prekida vatre sa Izraelom, javila je ranije televizija Al-Majaden povezana sa Hezbollahom.

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze popeo se do nedjelje navečer na najmanje 43, dok je povrijeđeno više od 311 ljudi, tvrdi palestinsko ministarstvo zdravlja.

Među poginulim je 15 djece, te četiri žene.

Mansour je drugi visokorangirani član Islamskog džihada koji je ubijen u dva dana, nakon što je u petak poginuo komandant za regiju sjevera Taysir al-Jabari.

Na izraelske napade palestinski borci odgovorili su lansiranjem više od 400 raketa prema Izraelu. Većina ih je presretnuta, dok nema izvještaja o žrtvama u Izraelu.

Novi val nasilja probudio je strah od još jednog rata u Gazi, 15 mjeseci nakon jednomjesečne eskalacije u kojoj je poginulo više od 260 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije