Kolumbija: Ljevičar Petro preuzima dužnost u jeku ekonomskih i društvenih izazova

Njegov prvi prioritet će biti borba protiv gladi u zemlji od 50 miliona stanovnika, u kojoj gotovo polovina stanovništva živi u nekoj vrsti siromaštva.

Petro je sastavio široku kongresnu koaliciju ljevičarskih i centrističkih stranaka kako bi se prihvatila njegova platforma (EPA)

Gustavo Petro postaje prvi kolumbijski ljevičarski predsjednik, kojeg su birači izabrali u nadi da će provesti ambiciozne društvene i ekonomske reforme i tako smanjiti nasilje i duboku nejednakost u polariziranoj andskoj državi.

Petro, bivši pripadnik gerilaca M-19, trebao bi biti inauguriran na Bolivar Plazi, glavnom trgu u Bogoti, u nedjelju poslijepodne, prenosi Hina.

Položit će zakletvu predsjedniku Senata Royu Barrerasu pred oko 100.000 ljudi, uključujući španskog kralja Felipea VI., najmanje devetoricu predsjednika Latinske Amerike i obične Kolumbijce koje je pozvao Petro.

Nova potpredsjednica Francia Marquez, aktivistica za zaštitu okoliša i bivša domaćica, bit će prva Afrokolumbijka na toj dužnosti.

Petro, 62-godišnji bivši senator, rekao je da će njegov prvi prioritet biti borba protiv gladi u zemlji od 50 miliona stanovnika, u kojoj gotovo polovina stanovništva živi u nekoj vrsti siromaštva.

“Također sam nervozan zbog toga što ću postati predsjednik”, rekao je Petro nedavno studentima na Univerzitetu Externado u Bogoti, kada su ga upitali o izazovima s kojima se suočava.

Besplatno obrazovanje i promjene u zdravstvu

Petro je obećao besplatno obrazovanje na javnim univerzitetima i promjene u zdravstvu. Sastavio je široku kongresnu koaliciju ljevičarskih i centrističkih stranaka kako bi se prihvatila njegova platforma.

Obećanja o penzionoj reformi i zaustavljanju novih naftnih projekata izazvali su nervozu ulagača uprkos imenovanju Josea Antonia Ocampa, dugogodišnjeg dužnosnika, za ministra financija.

Novi predsjednik, bivši gradonačelnik Bogote, također je obećao oživjeti prekinute mirovne pregovore s pobunjenicima Nacionalne oslobodilačke vojske (ELN) i primijeniti mirovni sporazum iz 2016. na bivše pripadnike gerilaca FARC-a koji ga odbijaju.

Njegov ministar vanjskih poslova rekao je da će vlada voditi dijalog s bandama i potencijalno članovima dati smanjene kazne u zamjenu za informacije o trgovini drogom.

Mač junaka oslobođenja Latinske Amerike Simona Bolivara – koji su 1974. godine ukrali Petrovi nekadašnji drugovi iz M-19 – bit će izložen na trgu.

“Svi mi moramo jedni drugima poželjeti sreću”, rekao je Petro učenicima.

Izvor: Agencije