Ko će biti na čelu UN-a za ljudska prava?

Hoće li te ranjive grupe dobiti snažnog zagovornika ljudskih prava ili će biti postavljen tehnokrata.

Proceduru vodi generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, a predloženog kandidata mora odobriti Generalna skupština

Ujedinjeni narodi su u potrazi za novim visokim povjerenikom za ljudska prava, kojeg treba imenovati Generalna skupština i koji treba početi raditi 1. rujna, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

Svatko tko ispunjava kriterije navedene u službenom opisu posla UN-a može se prijaviti za ovu poziciju – rok je bio do 27. srpnja.

Ovo imenovanje dolazi u izazovno vrijeme kada kršenja ljudskih prava rastu diljem svijeta. Autoritarni vladari ukidaju dugogodišnje zakone, dok su tradicionalni zagovornici ljudskih prava u povlačenju, uključujući i UN. Svijet treba snažnu, principijelnu osobu na čelu Povjerenstva za ljudska prava koja će se zauzeti za najugroženije, stati iza onih koji brane njihova prava i suprotstaviti se zlostavljačima, ma tko oni bili.

Ali, hoće li te ranjive skupine dobiti snažnog zagovornika ljudskih prava ili će biti postavljen tehnokrata? Do sada su se nagađanja o kandidatima usredotočila na UN-ove dužnosnike, a imenovanje je, nimalo iznenađujuće, dobilo malo medijske pozornosti usred brojnih kriza. Ovaj kratki prelazni rok s jednog povjerenika na drugog na tako važnu dužnost u UN-u ide na ruku moćnim zemljama koje bi više voljele kandidata koji im neće stvarati probleme i proces koji isključuje civilno društvo u donošenju odluke o imenovanju.

Glasine o kandidatima iz Evrope

Proceduru vodi glavni tajnik Antonio Guterres, a predloženog kandidata mora odobriti Glavna skupština. To znači da stalne članice Vijeća sigurnosti ne mogu službeno uložiti veto na kandidata, ali bi one – zajedno s bilo kojom od ostalih 188 država članica – mogle minirati process izbora.

U pismu Guterresu od 22. lipnja, više od 60 organizacija za ljudska prava pozvalo je na “otvoren, transparentan proces temeljen na zaslugama” koji uključuje “široko i smisleno savjetovanje s neovisnim organizacijama za ljudska prava i braniteljima ljudskih prava”.

Do sada, glasine o kandidatima uglavnom dolaze iz Europe, unatoč potencijalnim poteškoćama u odobravanju kandidata s kontinenta, s obzirom na trenutnu geopolitičku dinamiku. Među njima su pomoćnica glavnog tajnika za ljudska prava, Ilze Brands Kehris iz Latvije; hrvatski veleposlanik Ivan Šimonović; i Volker Turk iz Austrije, koji je radio s Guterresom u Agenciji UN-a za izbjeglice, a sada je koordinator za politička pitanja u uredu glavnog tajnika svjetske organizacije.

Izvor: Al Jazeera