Kineske vojne vježbe: Igra mačke i miša oko Tajvana

Peking privodi kraju četverodnevne vojne vježbe bez presedana u blizini otoka koji smatra svojim.

Tajvan tvrdi da su njegovi avioni u subotu odvratili 20 kineskih letjelica (AP)

Kineski i tajvanski ratni brodovi i u nedjelju se igraju „mačke i miša“, prema izvještajima, dok Peking privodi kraju četverodnevne vojne vježbe bez presedana u blizini otoka koji smatra svojim.

Zračne i pomorske vježbe počele su u odgovoru na posjetu predsjedavajuće Zastupničkog doma američkog kongresa Nancy Pelosi Tajvanu ranije ove sedmice, a po prvi put su uključivale i lansiranje balističkih projektila iznad tajvanskog glavnog grada.

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, uz to je prekinula komunikaciju sa SAD-om.

Pozivajući se na osobu upoznatu sa situacijom, agencija Reuters piše da je oko deset ratnih brodova iz Kine i Tajvana u nedjelju plovilo dosta blizu jedni drugima u Tajvanskom moreuzu, a neka kineska plovila su prešla centralnu liniju, koja se nezvanično smatra linijom razgraničenja.

‘Jedni pokušavaju preći liniju, drugi im stoje na putu’

Kineske snage „pritišću“ liniju, a tajvanska strana ostaje blizu i, tamo gdje je to moguće, onemogućava kineskim brodovima prelazak linije, rekla je ta osoba britanskoj agenciji.

„Dvije strane pokazuju suzdržanost. Jedni pokušavaju preći (liniju), a druga joj stoji na putu“, rekao je, opisujući situaciju igrom „mačke i miša“.

Kineske vježbe odvijaju se na šest lokacija oko otoka (Al Jazeera)

Ministarstvo odbrane Tajvana u izjavi je reklo da više kineskih vojnih brodova, aviona i dronova, simuliraju napad na otok.

Tvrde da su tajvanski avioni u subotu odvratili 20 kineskih letjelica, od kojih je 14 prešlo centralnu liniju, te da je uočeno 14 kineskih brodova koji su bili aktivni oko Tajvanskog moreuza. Naveli su i da tajvanski protubrodski projektili i Patriot sistemi zemlja-zrak bili u pripravnosti.

Kineske vježbe, koje se odvijaju na šest lokacija oko otoka, trebale bi završiti u nedjelju, tvrdi kineska agencija Xinhua.

Izvor: Al Jazeera i agencije