Putin i Erdogan dogovorili jačanje ekonomske i energetske saradnje

Riječ je u prvom redu o saobraćajnom sektoru, poljoprivredi, finansijama i građevinarstvu, kao i o sektoru turizma.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (lijevo) i njegov ruski kolega Vladimir Putin razgovarali su u petak u Sočiju (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan dogovorili su se na sastanku u Sočiju da će ojačati ekonomsku i energetsku saradnju, saopćio je Kremlj.

Tokom četverosatnog sastanka dvojica čelnika dogovorila su se da će “ojačati trgovinsku razmjenu” između dvije zemlje i “postupati u smjeru zajedničkih očekivanja u području ekonomije i energetike”, navodi se u saopćenju.

Riječ je u prvom redu o saobraćajnom sektoru, poljoprivredi, finansijama i građevinarstvu, kao i o sektoru turizma, citirao je Reuters, a prenijela Hina.

Politička pitanja

S političke strane, oni su naglasili “ključnu važnost iskrenih, otvorenih odnosa punih povjerenja između Rusije i Turske kako bi se osigurala regionalna i međunarodna stabilnost”, naglašava se u priopćenju.

Na početku susreta u Sočiju, Putin je zahvalio Erdoganu za njegove napore koji su omogućili da se postigne sporazum između Moskve i Kijeva o izvozu ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru.

“Zahvaljujući vašem direktnom sudjelovanju i posredništvu glavnog sekretara UN-a problem vezan uz izvoz ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka je riješen. Isporuke su već krenule i na tom vam zahvaljujem”, rekao je Putin.

Naglasili su da je potrebno u cijelosti provesti dogovor o izvozu žita postignut u Istanbulu, uključujući rusko žito, gnojiva i sirovine za njihovu proizvodnju, stoji u zajedničkom saopćenju.

Turska je posredovala u sklapanju dogovora Ukrajine, Rusije i UN-a u Istanbulu prošli mjesec o nastavku izvoza žita iz ukrajinskih luka na Crnom moru nakon višemjesečne blokade.

Putin je spomenuo i ulogu Ankare u tranzitu ruskog plina prema Evropi, preko plinovoda TurkStream.

“Evropski partneri trebaju biti zahvalni Turskoj jer ona osigurava neometani tranzit ruskog plina”.

Dogovorili su da će dio ruskog plina biti plaćan u rubljima, prenio je Interfax pozivajući se na zamjenika ruskog premijera Aleksandra Novaka.

Putin i Erdogan potvrdili su i da su odlučni sarađivati u borbi protiv svih terorističkih organizacija u Siriji.

Izvor: Agencije